Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Kolego D_o cały mój wpis starał się wyjaśnić powody zastąpienia starych obligacji tymi nowymi. Nie dotyczył natomiast techniki rolowania bo ona do końca nie jest zbyt precyzyjnie zaprezentowana. Emitujemy obligacje za120mln a do wykupu jest kwota 200mln. z terminem zapadalności na 2026 rok. Co z resztą? 80mln zł Cognor dorzuci z własnej kasy? Poza tym wcześniejszy wykup obligacji nie jest bez kosztowy. Za ten przywilej trzeba zapłacić uzgodnioną wcześniej premię. Cała to operacja musi więc mieć inny cel bo oszczędności pieniężnych z tej wymiany nie ma żadnych Jak widzisz pytania można mnożyć.
Mam nadzieję , ze rozjaśniłem problem i przepraszam za mój niezbyt precyzyjny umysł.
Pozdrawiam