Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2023-11-29 o godz. 00:31 ~Chris napisał(a):
> Drobniak...szanuje Cię i pamiętam Twoje dawne wpisy.. ale tego niestety nie rozumiem... Czyli nawet jak mam wystawione akcje do sprzedaży po 100 to ktoś może moje akcje pożyczyć za mniej? To jak skutecznie zablokować akcje żeby nie mógł ich pożyczyć od brokera?
Już w którymś wątku o tym wspominałem.
Gdybyś wystawił po 100 PLN, a fundusz pożyczyłby Twoje akcje w cenie 100zł, to na krótkiej sprzedaży byłby (dzisiaj pożyczając) zarobiony na prawie 60zł.
To byłby złoty interes.
Oprócz tego, akcje pożyczone nadal figurują na koncie posiadacza, czyli teoretycznie jeśli FF wynosi 1 mln akcji i ktoś posiada te akcje na rachunku, a zostały pożyczone, to na rynku będzie 1 mln akcji i na koncie 1 mln akcji.
Wiem, zastanawiające i dziwne, ale takie są uregulowania prawne.
Jeśli masz konto w Saxobank to musisz podpisać zgodę na pożyczenie.
W innych bankach również, ale możesz zgodę mieć zawartą w treści umowy na świadczenie usług.
Sprawdź umowę lub zadzwoń na infolinię i zapytaj o to.
Pożyczaniem akcji trudnią się Fundusze zagraniczne, ale i emerytalne TFI i OFE.
Znany z tego jest m.in. ING Nationale.
Reasumując.
Bez Twojej zgody nikt nie może pożyczyć akcji, które posiadasz.
Pisał o tym również Jsw.
Wystawiając akcje dajesz wiedzę tym, którzy jej potrzebują, żeby ustalić strategię działania.