Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Bo musicie sobie zdać sprawę z kilku rzeczy na tym forum.
Za większością postów nie kryje się żadna merytoryka.
Chodzi o to, że na tym forum siedzą często dzieciaki (mówiąc dzieciaki mam na myśli nastolatków i osoby 2x lat).
Z byle jakim kapitałem, lub pieniędzmi rodziców na ich kontach maklerskich. Nie czytają raportów. Bawią się w ruletkę.
Używają botów i skryptów do zalewania śmieciami naganiającymi na wielu forach (bo to jest ogólnie proste i dostępne).
Czasem ktoś sensowny się wypowie, ale oddzielenie tego jest trudne.
Są też przedstawiciele małych spółdzielni (nie ma jednej, to są grupy po 10-30 osób). Czasem z większym kapitałem, z reguły mniejszym.
Mamy tu też pracowników funduszy i opłacane osoby ukierunkowujące retorykę.
To forum jest bardziej wskaźnikiem zainteresowania akcjami danej firmy niż źródłem informacji.
Najzabawniejsze jest to, że jest niedostatek kapitału na GPW i z reguły kasa przepływa pomiędzy tymi ludźmi, bo sami się gryzą po kostkach.
Każdą informację można tak przeinaczyć, że będzie miała odwrotny skutek.
Czy to ma wpływ na zachowanie kursu? Ma. W szczególności na mało płynnych spółkach.
To forum pojawia się zwykle na pierwszych wynikach wyszukiwania w google.
Do problemu dokłada się to, że osoby niedoświadczone za bardzo z giełdą zaczynające inwestować, mają małą wiedzę jak działają zlecienia, co się dzieje na otwarciu. Panikują jak pojawiają się duże zlecenia po lewej/prawej przed otwarciem, a znikają w ostatniej sekundzie bo są ustawiane z limitami czasowymi.
Itd. itp.
Jedyne co jest istotne w tym wszystkim to: spokojnie, racjonalnie, ufać tylko sobie, wyciągać wnioski, CZYTAĆ ESPI I RAPORTY.
Po prostu się uczyć.