Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Chce nieśmiało zauważyć, ze Cognor po uruchomieniu walcowni w Siemianowicach , co ma nastąpić na koniec przyszłego roku, będzie wytwarzał około 1mln ton rożnych produktów rocznie. Cena stali na rynku chińskim zbliża się już powoli to 4000zł. I jeśli ten poziom przekroczy i utrzyma przez dłuższy czas to EBITDA spółki w granicach 1 mld zł rocznie nie będzie tylko szczęśliwym zbiegiem okoliczności. Jaki zatem za problem znaleźć finansowanie nowej stalowni za 3mld zł? Chcę tylko Panom dyskutantom przypomnieć, że nie robi się takiej inwestycji z własnych, spółki, pieniędzy bo to najdroższa opcja. Od tego są banki.
Jeśli ziemia będzie za darmo a tak powinno być, skoro potrafimy dofinansowywać obcych inwestorów to dlaczegoż by nie rodzimych, to na początku 2025 Cognor może zacząć planować budowę nowej stalowni.
Mam nadzieję, że tchnąłem trochę optymizmu w serca szanownych współwłaścicieli Cognora.
Pozdrawiam