Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nie wiem czy trollujesz czy jak...
100% kasy trafia najpierw do PSH, potem u PSH zostaje 50%, a reszte rozdziela zgodnie z umową między Baked i Space Boat - wiadomo to od dawna.
Z kopii jest około 45 PLN jak może być 80 skoro gra mniej więcej tyle kosztuje na Steam?
Wiadomo też, że pierwsze 500 tys PLN trafia do PSH i podział (50/30/20) jest dopiero od kwoty powyżej.
Na ten moment sprzedaż to około 24 tys sztuk czyli przychód łączny z gry ok. 1,1 miliona, całkowity budżet produkcyjny to 1,5 miliona, wiec do zwrotu blisko. Ile wyłożył z tego 1,5 miliona PSH to dokładnie nie wiem, 300 tys. wyłożył Baked, więc PSH nie więcej niż 1,2 z tego wynika.
Marketing 500 tysięcy (nie wliczam do kosztu wyprodukowania gry).
Przychód 1,5 miliona (zwrot kosztów produkcji) przy ok. 33 tysiącach kopii.
Zwrot z marketingiem przy ok. 44 tys kopii.
Do tego oczywiście gra nie wyszła jeszcze na konsole gdzie sprzeda się moim zdaniem cn. drugie tyle co na PC.
Zatem gra na pewno się zwróci i zarobi nieźle, myślę, że w najgorszym razie czysty zysk dla PSH to będzie 2 miliony (kap 6 milionów) licząc od premiery do końca przyszłego roku, aczkolwiek zważywszy na konsole i coop oraz Epic (w sumie powinni też na GOG wrzucić) myślę, że może być sporo lepiej, ale nie chcę już tutaj jakichś hurra-optymistycznych scenariuszy rysować, wolę podejście mocno asekuracyjne. Więc jeśli na PC sprzeda się do końca roku 45.000 (jak pisał prezes) to mamy zwrot z marketingiem. Potem cała sprzedaż z PC to czysty zysk.
Konsole - konwersja to bardzo niski koszt, góra 200 tys. moim zdaniem. Sprzedaż w rok spokojnie 60-70 tys na konsolach (liczę na więcej).
Więc do wykręcenia bardzo ładny zysk i 2024 będzie najlepszym w historii spółki moim zdaniem.