Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
O to się nie martw. Tak, wrzesień był suchy - ale to idealnie na siewy - łatwa praca (w za mokrą ziemię nie posiejesz choćby nie wiem co), natomiast październik jest mokry i wschody są b. dobre (poczytaj komunikat na IMC).
W kwestii ograniczenia o te parę k areału pszenicy, mogę się tylko domyślać, ale czas na zasiew pszenicy mieli - optymalny na pszenicę jest do końca października u nas, u nich może 2 tyg. krócej, także to nie to, raczej chodzi o inne priorytety - chyba soja - ale jest jeszcze kwestia płodozmianu (strączki powinny być na tym samym polu co 4 lata) i jak mieli jeszcze "wolne" pod strączki, może zostawili więcej na wiosnę pod soję - to jest w tej chwili ich najrentowniejsza produkcja razem z przerobem i koszty uprawy dużo mniejsze niż pszenica, a zatem i ryzyko. W tym roku jeszcze skupują soję do przerobu od rolników, więc byłoby to logiczne, że zostawili więcej pola pod soję. Zobaczymy, czy zmienią plany wiosenne, ale ja tymi paroma k pszenicy w ogóle bym się nie przejmował.