Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nie wiem co jest realne, a co nie, ale póki co wygląda to tak - wg mnie:
1/. scoring AAA 9 - jest bezpiecznie,
2/. historycznie wysokie przychody - sukcesywnie zwiększają skalę działalności - C/P 0,3x najniższe na rynku (4 x niższe od konkurencji),
3/. historycznie wysoki zysk netto - C/Z 3,x - 2 x niższy od konkurencji, wypracowanie kapitałów własnych na ciekawy już poziom,
4/. ROE > 30% - w czołówce,
5/. perspektywy makro (stopy%, popyt) na najbliższe 2 - 3 lata pozytywne,
6/. nowo rozpoczęte projekty - około 570 mieszkań i 50 domów - o wartości szacunkowej 500 - 600 mln (czas realizacji od 0,5 - w maju 24 oddają pierwszą Hiszpanię - do 2,5 lat),
7/. 3 kw 23 - zysk na sprzedaży działki - 7,5 mln (transakcja wewnętrzna) i sprzedaż mieszkań za około 30 mln - Łacina i reszta Naramowic, no i jedna Wilda za 1 mln - liczę, że te ostatnie umowy są po wyższych cenach, z wyższą rentownością - sprzedaż zrealizowana w 2 kw 23 to były "stare" umowy z gorszego okresu makro,
8/. mankamentem są nieregularne przychody, co wynika z branży i w większym stopniu z wciąż małej skali działalności,
9/. byłoby miło, gdyby przy tym ff uchwalili skup akcji własnych - za mizerne pieniądze z firmy zwiększyliby kapitalizację x 2 i firma wyglądałaby poważniej,
10/. tak, czy siak, myślę, że warto tu posiedzieć najbliższe 2 - 3 lata - uważam, że jest za nisko wyceniana na tle branży, no ale "rynek zawsze wie lepiej", czyli pewno ja się mylę.
Jak się komuś chce coś napisać, to chętnie poczytam.