Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Sprawozdania zarządu za 1H23 pkt. 2.3 Otoczenie rynkowe pokazuje wykres "Zmiany cen towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego (w%)"
Ponadto, jest napisane dalej w Sprawozdaniu, że struktura sprzedaży Grupy charakteryzuje się znacznym udziałem sprzedaży eksportowej. Stąd wyniki finansowe Spółki uzależnione są w dużej mierze od sytuacji makroekonomicznej.
Z drugiej strony mamy ceny surowców, które mają wpływ na koszty wytworzenia. Spółka, aby ograniczyć ryzyko wzrostu cen surowców dywersyfikuje dostawców. W pewnym stopniu ryzyko wzrostu cen surowców może zostać przeniesione na odbiorców.
Biorąc pod uwagę powyższe obserwujemy spadki cen produktów wywołane działaniem wysoko konkurencyjnych podmiotów z Azji oraz spadkiem koniunktury gospodarczej na świecie. I teraz aby bronić marży Spółka musi dobrze zarządzać kosztami wytworzenia poprzez chociażby tańsze zakupy surowców. Nie bez znaczenia pozostają kwestie poziomu kursu walutowego ale tutaj Spółka chroni się w pewnym stopniu przez naturalny hedging.
Oddana inwestycja w Płocku da Spółce zdolność do generowania wyższych przychodów ale trzeba pamiętać, że to właśnie od faktycznej efektywności gospodarowania tj. między innymi od poziomu kosztów wytworzenia i cen rynkowych sprzedawanych produktów zależeć będzie rentowność operacyjna. Mam nadzieję, że marża EBITDA nie zejdzie w kolejnych kwartałach poniżej tej z 1H23 tj. 11,4%.
Dla mnie EBITDA jest właśnie najlepszą miarą efektywności działalności gospodarczej.