Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Od 12 lat siedzę w branży it przy tworzeniu produktów cyfrowych, wiec mogę powiedzieć że znam dokładnie jak działa branża i nijak się to pokrywa. Mam nawet dostęp do danych finansowych większości z tych biznesów, bo mam dostęp do produkcyjnych danych. Przemnożenie paru cyferek razy liczbę linków wychodzący, page rank i pare innych czynników nie powie Ci nic, poza tym jak strona jest wypozycjonowana i rzuci Ci randomową cenę która wyjdzie przez przemnożenie tych wartości według odpowiednich wag. To się ma nijak do faktycznej wartości - to sztuczna cena wynikająca głównie z SEO. Przykładowo dla domeny jednego klienta pokazuje mi wartość 40k złotych a na serwisie ecommercowym jest średnio 0.9-1.2 mln przychodu miesięcznie (kilka rzędów wielkości więcej niż Bsh), a wg tego śmiesznego serwisu domena warta 10 razy mniej od wpadaj.pl. Oczywiście serwis jest niewypozcyjonowany bo tego nie wymaga - kontakt z głównymi odbiorcami jest przez handlowców dla specyficznej branży. Dla innego serwisu który ma ledwo 40-60k przychodu miesięcznie ale za to jest już pozycjonowany bo jest sprzedać b2c pokazuje wartość domeny ponad 150k mimo, że przynosi gównianie przychody względem tego pierwszego