~Henio

Wątpię czy oni sami chcą wycofać spółkę po nieudanym wezwaniu do S.
Oni to ogłosili, żeby psychologicznie spróbować jeszcze kogoś nakłonić do S.
W obrocie ponad 500 tys. akcji (ok 17%), jeśli ściągną to trzeba pamiętać, że potem jeśli chcieliby odkupić to już po cenie, którą biegły będzie wyceniał bo spółka nie będzie publiczna :) Także o kupowaniu za 5,50 będę mogli zapomnieć. Wtedy będą musieli przynajmniej 40-50zł, a dotarcie do każdego pojedynczego akcjonariusza niełatwe.
Ponadto jak będą choćby robili WZ to muszą poinformować wszystkich akcjonariuszy, żeby było skuteczne dotarcie - wyobrażacie sobie jakie to logistyczne wyzwanie. Teraz robią komunikat giełdowy i tyle.

Także im nie jest na rękę delisting teraz jak jeszcze ponad 500tys. akcji rozrobnionych.

Dla nich 1 z 3 wyjściem jest albo zrobić wezwanie za zdecydowanie wyższą kwotę, ale wówczas jeśli zrobiliby to do 6m od poprzedniego muszą też różnicę dopłacić.
Dlatego łatwiej teraz już nie robić wezwań tylko zaproszenia po wyższej kwocie. Po kilku niepełnych wezwaniach GOBARTO też tak zrobiło. Wtedy nie muszą dopłacać tym co w wezwaniu wcześniej odbierlali. Zaprosznie zrobili po już większej kwocie ale wciąż śmiesznej i odrobinę więcej zebrali. Twardy akcjonariat czeka na kilka razy więcej.
I trzecia możliwość, którą właśnie robią na GOBARTO to po prostu kupowanie z arkusza do góry z tego co wystawione. Wtedy na każdym poziomie jakieś pakiety są czy wyżej tym więcej. Ale to jedyna możliwość.
Tutaj na SOLAR też myślę, że wybiorą trzecią opcję i trochę pomęczą teraz 5-5,50 i potem zacznie się kupowanie do 20zł, czekając ile tam będzie wystawianych, potem 30zł, postój itd. I jak będą mieli odpowiednia ilość to dopiero wtedy się zdecydują.

A jeśli nawet nie pomyślą (patrz wyżej) i zrobią to teraz to ja jestem spokojny. To rozwiązanie przysżłościowo zdecydowanie lepsze bo biegły mi wyceni 1 akcję i mój pakiet i tyle minimalnie będa musieli mi zapłacić jeśli będą chcieli moje akcje.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.