~Longman

Witam. Piszę na tym forum po raz pierwszy. Proszę mnie poprawić jeżeli coś źle zrozumiałem. 1. Na Walnym Zgromadzeniu w firmie uchwalono, że główni akcjonariusze ( Rodzina) mają kupić 1/5 wszystkich akcji za 90zl* 200000szt. + Prowizja dla kogoś kto to zrobi np. poza giełdą 1 mln PLN. 2. Główni akcjonariusze przy dzisiejszym kursie 65zł sprzedadzą akcje samemu sobie za 90zl od sztuki. 3. Mali akcjonariusze mogą zostać pominięci - skup można zakończyć w dowolnej chwili, redukcji proporcjonalne nie bedzie, terminy zapisów do uznania przez Zarząd czyli rodzinę . 4. Potem te kupione przez firmę od siebie akcje Zarząd ( Rodzina) może sobie z powrotem wręczyć jako premie motywacyjną. 5. Nie wiem czy to legalne w ramach GPW, intuicyjne uważam że to łamie kilka zasad GPW i chyba prawo przy okazji. 6. Niezależnie od wyników spółki realizuje stratę i do niej nie wracam. 7. Proszę o rzeczowe komentarze czy źle rozumuje możliwy scenariusz.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.