~hwds

"Złodzieje do więzienia" i sprawa jest nadal aktualna"

Plik NWZA cz1 (ok min 1:10:49)
GG: To nie jest takie szczególnie oryginalne, że grupy kapitałowe prowadzą swoją działalność przez szereg spółek, zajmującymi się różnymi rzeczami… to nie polega na trzymaniu za rękę zarządu…to się generalnie sprowadza do powierzenia zadań i rozliczeniu z rezultatu i to robimy sprawozdanie skonsolidowane za 2021 r…to jest obserwowane to jest monitorowane i naprawdę popełnia pan błąd myśląc, że te zarządy robią sobie, co chcą i na to nikt nie patrzy, to polega na czymś innym… są uprawnienia właścicielski, państwo reprezentujecie właścicieli tej spółki i jako właściciel macie swoje uprawnienia, później są uprawnienia Rady Nadzorczej .. ani właściciele ani rada nadzorcza ,, nie może pouczać zarząd, czy uiść w prawo czy w lewo.

Plik NWZA cz2 ( min ok 22:31)
GG: My jesteśmy spółką, Holdingiem, jesteśmy instytucjonalnym kapitalistą, my żyjemy z cudzej pracy, a przynajmniej powinniśmy żyć z cudzej pracy, czyli robić dokładnie to samo, co państwo.. zainwestowaliście pieniądze w akcje, jak kapitaliści, to jest esencja kapitalizmu, co robimy , co robicie, i teraz państwo możecie zadawać najrozmaitsze pytania, natomiast państwo nie możecie ani kierować, spółką, ani zmusić tej spółki do zrobienia czegokolwiek, tak samo jak ja nie mogę zmusić ani kierować, ani Em-em ani Ze-iem, ani żadnym innym podmiotem, ja mogę obserwować co tam się dzieje, ja mogę mieć na ten temat jakieś przemyślenia, mogę raportować, podejmować działania zmierzające do zbycie tego albo nabycia czegoś innego, ale nie ma takiej możliwości aby Zarząd E kierował jakimiś innymi spółkami, to jest zasadniczy błąd…
Pan myli pojęcia uprawnień właścicielskich, wybór rady nadzorczej, wybór zarządu, odwołanie zarządu etc i oczywiście, te prawa właścicielskie E ma, gdyby byłą taka potrzeba, by z tych praw skorzystał, to jest jedna rzecz. Druga rzecz to jest działalność zarządu i korporacyjne kompetencje, czyli szukania zgody tego czy tamtego organu… jeżeli Zarząd E ocenia działalność zarządu spółki Em i ocenia go pozytywnie, ponieważ powiedziałem już raz, to co zostało zrobione, ja oceniam pozytywnie, ponieważ po pierwsze, zostały zbyte aktywa na krzywej spadającej (Cy), drugie zostały zbyte aktywa, które spowodowały w swoim następstwie (Port), zdobycie potężnego inwestora, a co za tym idzie umożliwienie, realizacji tego planu o którym mówiliśmy, nieruchomościowego. Spółka E krótko mówiąc pieniędzy nie ma, i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miała, w związku z tym moja ocena, działań zarządu spółki Em, jest pozytywna.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.