business007

Witam Eksperta,
jestem klientem jednego z Banku (mam tam kartę kredytową). Miałem kilka przygód - opisanych poniżej w treści pisma, jakie wystosowałem do Banku. Czy będę dalej w BIK po tym jak spłaciłem swoje zobowiązania? Czy mogę dochodzić jakichś roszczeń z Banku? szczgóły poniżej .... bardzo proszę o komentarz i z góry dziękuję.
...
działając w imieniu własnym, w związku z umową kredytową z dnia 15.02.2008 r. oraz faktem przekazania przez Państwa informacji odnośnie mojego zobowiązania z w/w umowy do Biura Informacji Kredytowej S.A., podnoszę, iż umieszczenie przedmiotowych informacji było niezgodne z zapisami łączącej nas umowy, jak również przepisami prawa powszechnie obowiązującymi. Mając powyższe na uwadze, jak również to, że w dniu 17.07.2008 r. dokonałem spłatę całości zadłużenia, żądam natychmiastowego usunięcia informacji odnośnie mojego zadłużenia z BIK S.A.
Informuję, że dokonałem dwóch spóźnionych spłat kwot minimalnych z tytułu wykorzystania limitu na karcie kredytowej. Pierwszą wymagalną kwotę powinienem spłacić w dniu 8.05.2008 r., spłaciłem ją w dniu 29.05.2008 r. Termin wymagalności drugiej natomiast wypadał na 08.06.2008 r., uregulowałem ją w dniu 30.06.2008 r. Zgodnie z art. §15 pkt 3 umowy kredytowej w zw. z art. 7 ust 2 ustawy z dnia 14.02.2008 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych mieli Państwo prawo umieścić informacje o moim zobowiązaniu po zaistnieniu łącznie 3 przesłanek:
1) kwota zadłużenia przekracza 200 zł
2) świadczenie jest wymagalne od co najmniej 60 dni
3) upłynął okres 30 dni od wysłania do mnie wezwania do zapłaty
Przesłanki nr 2 i 3 nie zaistniały. Moje spóźnienie w uregulowaniu zobowiązania wynosiło odpowiednio 21 i 22 dni. Nie otrzymałem również, na adres wskazany w umowie, żadnego pisma od Państwa informującego mnie o zamiarze wpisania mnie do BIK S.A. Takie działania są niezrozumiałe i nie mogą korzystać z ochrony prawa, ponadto skutkują ponoszeniem przez Państwa odpowiedzialności karnej.
Mając na uwadze powyższe, wnoszę jak we wstępie oraz żądam ustosunkowania się do niniejszego pisma.
...

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.