Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Myślę, że dywidenda jeśli w ogole będzie, to nie duza. Jednak wraz z zakończeniem znaczących inwestycji, dywidendy w następnych latach mogą być pokaźniejsze. Z raportu kwartalnego można wyczytać, że spółka zmniejszyła znacząco zadłużenie. Oczywiście biorac z zyskow za poprzadnie lata. Wiec tort do dzielenia sie zmniejeszyl i zmniejszyły się adekwatnie aktywa obrotowe. Czy to dobra informacja czy zła. To zależy. Póki co widzimy osłabioną koniunkturę i spadek w exporcie. Mimo wszystko Toya zarabia. Znaczaco mniej ale przyzwoicie. Wycena spółki jest neutralna na dzis dzien, jednak w mojej ocenie bardziej prawdopodobne jest, że prędzej czy później koniunktura wróci, magazyn w Chinach będzie dawał wartość dodaną, spadek zadłużenia to także spadek kosztów stalych. Wiec długoterminowo jest dużo większe prawdopodobieństwo wzrostów niż spadków. Ile będzie trzeba czekać? Nie wiadomo. Ja zostaję cierpliwym