Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Mi chodzi coś innego po głowie:
Wygląda mi to, że wynik za IV kw.'22 został celowo zaniżony.
Dlaczego ?
Ponieważ chodziło o wynik porównawczy z ONE SA w stosunku 1:2
Zauważmy 'dziwne' podobieństwa :
- ONE ma ok. 2 razy akcji mniej niż WF ( 386 774 szt. / 196 292 szt. )
- Zyski netto za cały '22 rok też wynoszą teraz ok. 1:2 / na akcję ( ONE: 28,84 zł/akcję WF: 59,93 zł/akcję )
Może chodziło więc o celowe zaniżenie rocznego wyniku WF oraz wyciągnięcie/zawyżenie wyniku ONE, aby stosunek zarówno finansowy za 2022 rok jak i ilości akcji był w stosunku 1:2, bo zamiarem jest połączenie obu spółek w jedną, większą spółkę, poprzez zamianę akcji ONE na akcje Wise F. w stosunku 1:2 ?To znaczy, że akcjonariusze ONE SA otrzymaliby za każde 2 akcje ONE SA 1 akcję WF SA,
Czyli 196 292 akcje ONE zostałyby zamienione na 98 146 akcji WF SA.
Może to o to chodzi ? … i dlatego wynik za IV kw.'22 został w WF celowo zaniżony, aby stosunek 1:2 się zgadzał ?
Za tydzień z ogonkiem, czyli 19.05.'23 będą już wyniki WF za I kw.'23
+ Tydzień później, czyli 26.05.'23 wyniki ONE za I kw.'23 a 29.05.'23 NWZA ONE
W maju powinny być ogłoszone walne z propozycjami uchwał, podziałem zysków, itd.
Może wtedy się coś wyjaśni i okaże (?)