Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ja również mam wątpliwość czy jest mityczny właściciel jakiś ok. 10%. A może to masa bardzo drobnych którzy mają po 100 lub mniej szt..???? Taki zapomniany pakiecik, dziś bez większej wartości. Kupowali dawno temu po 30 czy 50 zł ( po przeliczeniu na dzisiejsze warunki- resplit). Nie reagowali dotychczas bo nie jest to dla nich problem. Może część z nich odpowie dla czystości portfela?
Najgorszy scenariusz, dla nas, to gdy kupią kolejne 2% i będą znowu czekać na zmęczenie akcjonariuszy. Ten scenariusz jednak nie jest dla nich dobry. Oznacza on porażkę planu pełnego przejęcia i optymalizacji majątkowej, na daną chwilę. Trwanie w rozkroku. Masa kasy wpakowana a od celu równie daleko.
Dlatego należy brać pod uwagę scenariusz nr 2. Osiągają ponad 90% i robią delisting a następnie wykup przymusowy. Wtedy nie w cenie tzw. rynkowej (średnia z notowań) a w cenie z oszacowania biegłych.
Pytanie czy ta cena może być dla nas gorsza od dziś proponowanej?? Myślę, że będzie znacznie wyższa. Wniosek spokojnie czekam na rozwój wydarzeń.