~Expert

Ja zakładałem ze emisja akcji by się powiodła, także brałem pod uwagę to że będą mieli kasę na dokończenie aktualnych projektów. Jednak jest wiele niebezpieczenstw w branży IT, na które PCF jest bardzo podatne. Po pierwsze inflacja. Zatrudnienie rośnie, wynagrodzenia rosną, także budżet gier również wzrośnie i znowu trzeba będzie robić emisję akcji. Przy grach AAA często są przesunięcia premier, co już nastąpiło. Trzeba założyć że pojawią się kolejne przesunięcia, czyli dodatkowe koszty. W segmencie AAA ciężko jest aktualnie się wybić czy miec nawet zwrot z kosztu produkcji gry, zwłaszcza nowych IP. Myślę że ten problem będzie się nasilał w przyszłych latach. Lepiej jakby PCF wydał kilka gier AA, miał podstawy i stały doplyw gotówki, niż rzucać się na tworzenie tylko gier typu AAA. Według mnie aktualny model pracy PCF nie jest dobry, może był taki 3 lata temu. Dlatego uważam że tutaj będą raczej spadki niż wzrosty w 2023 roku.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.