Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
"Projekt Triggo wydaje się być blisko ostatecznego rozwiązania. Zwycięstwa."
Nooo popatrz MC, taki optymista z Ciebie, a jakoś Prezes widzi to inaczej....
Spółka nie podjęła formalnej uchwały o zawieszeniu działalności. Jednak zgodnie z jednym z możliwych i przewidywanych scenariuszy, moje działania się do tego sprowadzają. Oczywiście w czasie nieformalnego zawieszenia Spółka zamierza wywiązywać się ze wszelkich powinności prawnych i regulacyjnych. Jako Zarząd dalej dokładam starań, aby odnośne finansowanie kapitałowe pozyskać. Piłka jest w grze, a ja nie opuściłem boiska. W chwili obecnej Spółka dalej nie ma przychodu – a ponieważ uważamy, że naszą wartością jest unikalne IP (koncepcja pojazdu, jej ochrona patentowa, oraz projekty i prototypy potwierdzające tę koncepcje) – nasz wysiłek koncentruje się na uchronieniu tej wartości – czyli de facto na uchronieniu Spółki przed bankructwem i wkroczeniem syndyka lub komornika. Redukcja zespołu pracowników, rozwiązanie umów z drogimi dostawcami usług, ograniczenie wynajmowanych przestrzeni to trudne zadania, ale konieczne dla dobra Spółki. Trudne tym bardziej, że jeszcze rok temu można było sobie pozwolić na wiele, a z takich przyzwyczajeń trudno się rezygnuje. Ostatni czas nie tylko dla nas był trudny. Daje się zauważyć pewną tendencję w świecie emobilności. Walory Spółek notowanych na NASDAQu, będących start-upami na podobnym, bądź w bardziej zaawansowanym stadium rozwoju zanotowały pokaźne spadki (dane aktualne na dzień sporządzania Listu: 11.01.2023r.). Cena akcji Spółki Canoo, która rozwija elektryczne pojazdy o modularnej budowie, spadła o ok. 87% do IPO. Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku Riviana. Arrival – Spółka w którą zainwestowała Kia i Hyundai notuje spadek aż o prawe 97% od debiutu. Zbliżony poziom reprezentuje Sono Motors, będący podmiotem zależnym Sono Group NV. Czy ta sytuacja powinna Spółkę martwić? Napęd elektryczny to tylko część tego, co oferuje Triggo. Unikatowa technologia zmiennego rozstawu kół przedniego zawieszenia stanowi tę kluczową przewagę i wyróżnik. Mamy więc coś, czego pozostałe Spółki nie posiadają - zabezpieczone dodatkowo rozległą ochroną patentową. Pod koniec 2022 r. Spółka wypowiedziała umowy o pracę prawie całemu zespołowi i wkrótce najprawdopodobniej nie będzie zatrudniała już inżynierów. Wierzę, że jest to sytuacja do odwrócenia - ale będzie to już dokonane na nowych warunkach. Na chwilę obecną niezbędne funkcje operacyjne i kreacyjne będą outsource’owane. Gdy wchodziłem do Zarządu, przewidywałem, że zrealizuję jeden z 3 scenariuszy – najbardziej chciałem pozyskać kapitał i wrócić na ścieżkę rozwoju. Ponieważ to mi się nie udało (z różnych przyczyn) – realizuję zapowiadany wcześniej tzw. “wariant pudełkowy” -, ograniczenie działalności do minimum, zabezpieczenie wartości i szukanie kapitału bez dużych, stałych kosztów ponoszonych co miesiąc.