Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Kęty ścięły o połowę prognozy zysku na 2023 rok i nic wielkiego im się na kursie nie stalo a wartość księgowa na akcję dochodzi pod 3 . Cenę na zysk będą mieć więcej niż 10 i jak by to zestawić z nami gdzie my ci najwyżej póki co możemy prognozę zwiększyć na 2023 w stosunku do 2022. Dlatego to porównanie to jest jakby przestrzeń do zmiany wyceny do choćby podobnych wskaźników jak oni mają. Można powiedzieć że jak by porównać to powinniśmy 2 raz tyle kosztować. Ja uważam że tam im pomaga struktura akcjonariatu. Ja uważam że jeśli ktoś ma pełną kontrolę akcje będą oddawać wartość akcji jako takich do dywidendy będą to jakby akcje 2 kategorii . Jeśli nie ma nikt kontroli i nie ma do niej blisko to akcje oddają wartość proporcjonalnie do udziału , kupowanie akcji wiąże się też z ilością władzy w spółce i swoją siła przebicia na walnych , jeśli ktoś już ma kontrolę to i tak zawsze będziesz tym drugim tym bez znaczenia bez możliwości wpływania. Niektórzy twierdzą że to dobrze jak jest jeden właściciel bo dba a spółkę a jak nie ma to tylko się wszyscy kłócą . Ale to zależy często od tych właścicieli. W naszym kraju może 20 procent jest w porządku. Zresztą widać po wycenach spółek które są funduszowe wydaje się że mają lepsza wycenę niż inne z branży. Więc ja bym chciał żeby ten właściciel sprzedał ale do funduszy. Wtedy uważam że doszlibysmy do wyceny Kęt szybko. Z hydro też może być dobrze ale może też być średnio zależy od ich pomysłów. Fundusze zawsze będą chcieć dywidendy hydro niekoniecznie. Itd .