Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ja jeszce dorzucę taka uwagę odnośnie wezwań przejęć . Generalnie ja osobiście zabawę na GPW opieram tylko o tego typu zdarzenia . Miałem pisać o tej zgodzie większościowego rok temu na 68.4 . Nie znam motywacji sprzedaży wogóle takiej firmy to był dla mnie jedyna taka przesłanka która mnie zastanawiała. Nie wiem też czy nie było umówione wcześniej jakieś podwyższenie ceny albo jakiś inny deal ale skoro o tym nie było napisane w treści wezwania to przynajmniej oficjalnie nie mogło go być. Mógłby ktoś myśleć że skoro największy udziałowiec sprzedaje w danej cenie to musi wiedzieć ile to jest warte i że ciężko póki co będzie uzyskać większą cenę wszak kto wie lepiej jak nie oni. Więc przypomnę takie wezwanie które było całkiem niedawno ponad rok . PGS software właściciele mieli pakiet kontrolny i to 64 procent ustali sobie cenę sprzedaży po około 14 zł co dziwne cena dla reszty wynosiła 15.7 nie wspomnę już że niektóre ich akcje były uprzywilejowane i głosów było jeszce więcej w tych akcjach po 14 zł. Do tego fundusze jeszce wynegocjowały sobie 18 zł . Więc trochę taka sytuacja dziwna 14 zł za pakiet większościowy i to z akcjami uprzywilejowanymi a 18 za resztę drobnych ........ Każdy przypadek jest inny ale są pewne mechanizmy. Tam i ile pamiętam fundusze dysponowały władza i możliwością uzyskania 95 procent więc wzywający był chętny dopłacić. Ja już nie wspomnę że nawet te 14 zł było że sporą premia od notowań. https://www.biznesradar.pl/a/103597,cena-w-wezwaniu-na-sprzedaz-akcji-pgs-software-podniesiona-do-18-00-zl. Nie trzeba gdzieś daleko sięgać na jesieni wezwanie Berling podniesione z 4.5 na 7 bo też były fundusze które posiadały ilości które dają zejście z giełdy. To samo zpue też jesień i fundusz z wezwania po 269 robi sobie 390 bo ma odpowiednią ilość. Ciekawy jestem historii wezwania na alumetal ale potencjał jest jest tu do czego dodawać premiować . To że cena obecna nie jest dla wszystkich satysfakcjonująca to tylko okazja . Ja swoje mam ale jak uwolni się kapitał to dobiorę podejrzewam że okazję będą do 23 marca pewnie niewiele się się zmieni obecna cenę traktuje jako klincz z którego należy skorzystać.