Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam,
Jestem tu od niedawna (od poziomu cenowego 3.20 zł z pierwszych sesji stycznia 2023) i mam pytanie dotyczące powracającego tu wątku o rzekomym wezwanie przez PCC Chemicals GmbH do sprzedaży brakujących mu ok. 13% akcji, które są w rękach akcjonariuszy mniejszościowych, by po osiągnięciu 100% wycofać je z obrotu giełdowego.
Z dostępnych danych wynika, że PCC Exol SA - Akcjonariat dzieli się w takich właśnie proporcjach:
PCC Chemicals GmbH 86,71%
pozostali 13,29%
https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/pccexol-pcx/akcjonariat
Ale całkiem podobne proporcje zachowane są też w PCC Rokita SA - Akcjonariat:
PCC Chemicals GmbH 84,26%
pozostali 15,74%
I nikt w PCC Rokita nie robi z tego problemu i nie sugeruje, że tamtejsze akcje mogą być wycofane z obrotu giełdowego.
Wycofanie pojedynczej spółki wchodzącej do tej samej Grupy PCC moim zdaniem nie ma żadnego uzasadnienia - jeśli już, to obie.
Ale czy ktoś z Zarządu lub Rady Nadzorcza PCC sugerował coś takiego?
Bycie na giełdzie, to ogromny prestiż dla firmy i myślę, że z tego prestiżu nikt z Zarządu nie będzie chciał rezygnować.
Przy obecnych proporcjach w akcjonariacie i tak lwia cześć zysków (ponad 80%) w postaci dywidendy zostanie w GRUPIE PCC.
A że przy okazji i wartość akcji wzrośnie, to prestiż jest tu podwójny.
Do zobaczenia na wyższych poziomach cenowych.
https://www.bankier.pl/forum/temat_dlaczego-uwazam-ze-pcc-exol-bedzie-kosztowal-min-20-zl-za-akcje,58727507.html