Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2023-01-13 o godz. 16:49 ~Fubik napisał(a):
> Wiesz co spojrzałem na bilans i nieco wystraszyło mnie, spore zadłuzenie i słabo wypadające wszystkie kategorie przepływów finansowych po Q3 2022. Rozumiem, że spółka ma taki model funkcjonowania w celu realizacji projektów ale dziś kredyt topi nie jedną spółkę stąd błyskawicznie zamknąłem to sprawozdanie i darowałem dalsze grzebanie w obszare informacji spółki.
> >
> > A co sądzisz o Mirbudzie ? niedawno kurs dotknął 5 PLN i to chyba nie koniec wzrostów - mocno analizuję ten walor i czekam na jakieś schłodzenie w rejony 4,2-4,3 PLN.
Hmm, Rank ma 463 mln zł wartości księgowej, czyli kapitału własnego czyli nadwyżki aktywów netto nad zadłużeniem - przy kapitalizacji (dziś) 98 mln zł. Rzekome monstrualne zadłużenie jest zresztą typowym argumentem na forum Ranka, ale tych co chcą tanio kupić...
Mirbud - zupełnie nie mam zdania, ale zerknąłem na szybko: dług Mirbudu to 1.7 mld zł, czyli ponad 2x większy niż Ranka, kapitał własny 650 mln zł czyli tylko 40% wyższy niż Ranka, ale jego kapitalizacja to 458 mln zł, czyli 4,5 raza wyższa.
Oczywiście, to różne branże, Mirbud może skorzystać na KPO, odbudowie Ukrainy, wzroście gosp. itd.