~Oder

Moża tylko spekulować i mnożyc mozliwe scenariusze. Ja na przykład nie wiem, jak do końca odbierać to załamanei kursu po wynikach z 3Q, kiedy pojawił się temat podatku od zysków nadzwyczajnych. Mnostwo akcji poszło w rynek, kurs się wyraznie obsunął. Rozumiem reakcję rynku, tylko jest pytanie czy to w jakiś sposób nie rzutuje na to co się dzieje teraz. Był to w jakis sposob nienaturalny czynnik, ktory mogl zaburzyć sprzyjający moment do wejscia na wyzsze poziomy i zadomowienia się tam. Tak sie czasami dzieje, ktoś moze próbuje odebrac jak najwiecej tego z czego sie skrócil, a to wymaga czasu. Nie wiem. Poza tym trzeba pamiętać, że od tego roku AP wszedł do indeksu Mid Cap na szwedzkim Nasdaqu. Biorąc pod uwagę, że instytucje finansowe maja wewnetrze ograniczenia i zwyczajnie nie moga kupowac spoza wybranych indeksów, moze ktoras wlasnie dostala zielone swiatło na zebranie jakies ilosci. Nierzadko tez instytucje dogaduja sie miedzy sobą i zwyczajnie na rynku dokonuja transakcji w umowionym przedziale cenowym i czasowym. Oczywiscie mozna tez szukac roznych mniej optymistycznych scenariuszy i powodów zachowanai kursu. Wzocnienie złotowki będzie miało wpływ na wyniki. Fajnie jest widzieć chocby dodatnie roznice kursowe, tylko co do zasady takie traktuje się jako coś niestałego. I znow, biorąc pod uwagę wszystkie zmienne i czas, czy to bedzie radykalny wpływ?

Ja doceniam prezesa Jarczyńskiego, nie ma w sobie maniery pobudzania wyobrazni inwestorów, co wielu mu zarzuca. Natomiast przerabiałem tylu krętaczy i bajkopisarzy, że cenię pewną wręcz flegmatyczność, za ktorą idzie sprawdzalność i powtarzalność. Po pierwszym półroczu mówil, ze drugi będzie podobny. W trakcie trwania 4Q mówił, że nie widzi żadnych oznak recesji, to nie mam podstaw w to wątpić. Na razie więc czekam na podsumowanie 4Q i całego roku. I tak, giełda dyskontuje przyszłosc, jest wieksze prawdopodobienstwo obnizenia rekordowych marż, niz ich utrzymania. Natomiast uważam, ze Spółka jest tak zdrowa i poukladana, ze to nie przypadek decyduje o kondycji finansowej. Tu sie nic nie dzieje z miesiaca na miesiac, udowodnili, ze sa w stanie funkcjonowac w roznych warunkach, mają liczne przewagi i tylko kilka czynnikow wystarczy, ze generują rewelacyjne przepływy, bez tych czynnikow, wciaż sa dobre Doswiadczenie podpowiada mi, ze wiekszy kapital nie rezygnuje tak latwo z porządnego rozegrania takich okazji. I to o czym mówiłem w innym poście. Biorąc pod uwagę ff, tu brakuje miejsca. Licząc obroty i wolumen, jesli sie utrzymają, ktos zacznie wychodzic na zero. Przy nizszym kursie zacznei wychodzic na stracie. Zakładam, ze tak to sie nie skonczy.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.