Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ciężko cokolwiek powiedzieć pozytywnego o polskiej giełdzie. Na pewnym znanym portalu jeden z głównych analityków stwierdza, że trudno oczekiwać poprawy wyników przez Bloobera w nadchodzącej przyszłości. Problem w tym, że facet tak pisze od 2017 albo 2018 roku, a spółka jak na złość notuje coraz lepsze wyniki, chwali się coraz lepszymi umowami, poszerza działalność przy rosnącej rozpoznawalności. W mediach społecznościowych to tylko o CD Projekt się częściej dyskutuje - żadna inna spółka poza Blooberem nie ma takiej rozpoznawalności ze spółek giełdowych z branży. W normalnym kraju taki facio, jeden z drugim, po trzeciej nietrafionej analizie by przestał być poważnie traktowany - Crammer ostatnio prawie popłakał się na wizji przepraszając ludzi za nietrafione analizy. W Polsce po staremu nadal ktoś o takie analizy prosi i nadal ktoś je pisze bo tutaj jest wiocha tak czy inaczej więc jaka to różnica, że komuś słoma z butów wystaje skoro po wsi chodzi.
Wycena nadal na poziomie Creepy Jar bo niestety, ale tutaj w większości grają chłopcy w krótkich spodenkach. Wycena Bloobera zmieni się dopiero z napływem zagranicznego kapitału. Jest to smutne bo równie dobrze może to oznaczać zdjęcie spółki z giełdy co mnie by nie zdziwiło. Ja nie wiem jaki jest sens przechodzenia na główny parkiet. Co z tego głównego parkietu ma People Can Fly - tam w ogóle ktoś tymi akcjami obraca ? Przecież obecność na polskiej giełdzie generuje koszty, a tam prawie nikt akcjami nie obraca. Tencentowi jakoś nie przeszkadzała obecność spółki na NewConnect. Bo to nie jest żaden problem, a jedynie naganiacze giełdowi coś tam bredzą o jakiś "głównych parkietach". Obroty na PCF to w tej chwili czternaście tysięcy 95 Polskich Nowych Złotych, a w poniedziałek przemieliło się akcji za pińcet złotych.
To co zrobili Sugalski z Rockbridge na spółce akurat ich wyróżnia pozytywnie na tle tej całej szarzyzny. Dostrzegli oczywistą rzecz i dobrze na tym wyszli. Ja od początku zakładałem, że komuś ten pakiet sprzedadzą i śmiałem się z "doświadczonych" inwestorów, którzy ostrzegali innych, że Rockbridge sypnie tym w rynek. Niestety, ale przyszłość polskiej giełdy w ogóle jawi się w szarych barwach. O ile można oczekiwać wzrostów w USA to w Polsce bym na to nie liczył poza wybranymi spółkami, które są na celowniku zagranicznego kapitału.