~michnik

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2008/03/02/na-czym-polegala-afera-rywina/

Na czym polegała afera Rywina

Marek Dochnal - uczciwszy proporcje, bo przecież nikogo on nie zamordował - przypomina mi Ali Agcę czy Grzegorza Piotrowskiego. Więźniów dostarczających sensacji, raz takich, raz zupełnie innych, a potem znowu sprzecznych i z pierwszymi, i z drugimi.

To popluje na dziennikarzy, to oskarży Ziobrę, to wręcz przeciwnie, Kulczyka, to wreszcie powie, że PiS dlatego trzymało go w kiciu, aby nie psuł naftowych interesów Krauzemu… Dziennikarze lezą do kogoś takiego jak koty do waleriany, przedkładając go nawet ponad premiera - a on odpowiada na ich potrzeby, plotąc rzeczy coraz bardziej niestworzone, bo co mu - skoro i tak już ma przechlapane.

Koledzy, pozwolę sobie zaapelować, zostawcie to i skupcie się na słowach człowieka znacznie bardziej wiarygodnego. Oto ukazał się właśnie wywiad - no, może nie rzeka, ale spory potok - Aleksandra Kwaśniewskiego dla “Krytyki Politycznej”. Jest tam, bo jakżeż by mogło nie być, o Michniku i aferze Rywina. “Do dzisiaj nikt naprawdę nie wie, na czym ta afera tak naprawdę polegała” - wyznaje były prezydent, dodając tajemniczo, że wynika to z faktu, iż Michnik “nigdy się nie przyznał, że uważa tę całą historię za nieszczęście”.

Myślę, myślę i pojąć nie mogę, co Kwaśniewski chciał przez to powiedzieć. Owszem, stykałem się - jak pewnie każdy dziennikarz - z różnymi, kolportowanymi głównie na lewicy, wyjaśnieniami, dlaczego Rywin przyszedł do Michnika, i że tak naprawdę chodziło o coś innego. Ale dotąd to były tylko plotki. A teraz były prezydent, człowiek poważny, na dodatek bez wątpienia szczery przyjaciel Michnika, oznajmia, że tak naprawdę ta afera polegała zupełnie na czymś innym i nikt (nikt spoza towarzystwa, jak rozumiem?) nie wie na czym! No to na czym polegała? Może czas już to wreszcie powiedzieć?

R.Ziemkiewicz

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.