~Skotek

Biotechnologiczna produkcja L-lizyny z odpadów białkowych Opis rozwiązania Rozwiązanie zakłada alternatywny proces produkcji L-lizyny z użyciem drożdży Yarrowia lipolytica IPS21, który dodatkowo pozwala na uzyskanie biomasy mikrobiologicznej możliwej do wykorzystania jako białko paszowe oraz płynu pohodowlanego o właściwościach biostymulatora. Produkt nie jest modyfikowany genetycznie, nie są wykorzystywane metod inżynierii genetycznej. Proces pozwoli na zagospodarowanie odpadów przemysłu garbarskiego, a jednocześnie zredukuje zużycie melasy czy glukozy jako składników podłoży hodowlanych, jak również śruty sojowej wykorzystywanej do produkcji pasz dla zwierząt (redukcja kosztów). L-lizyna uzyskana w tym procesie ma większą strawność niż lizyna pochodząca ze źródeł roślinnych, a odpady produkcyjne są zredukowane do minimum. Ponadto ciecz pohodowlana, z której jest odzyskiwana L-lizyna, będzie mogła zostać częściowo zawrócona do procesu bądź wykorzystana jako biostymulator roślin. W uzyskanym składzie aminokwasowym białek drożdży na uwagę zasługuje również wysoka zawartość kwasu asparaginowego, metioniny, tyrozyny czy tryptofanu. L-tryptofan musi być dostarczany z pożywieniem, jednak większość białek zawiera niewielkie ilości tej cennej substancji. Zalety technologii oraz korzyści z zastosowania Biotechnologiczna produkcja lizyny z wykorzystaniem odpadów garbarskich jest wysoce innowacyjnym procesem na rynku polskim i światowym, nie tylko z uwagi na nową technologię, ale także ze względu na zgodność z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. Innowacyjność projektu w porównaniu do dostępnych produktów: • Zastosowanie drożdży Yarrowia lipolytica IPS21. • Niższe koszty procesu. • Zagospodarowanie uciążliwych odpadów przemysłu skórzano-garbarskiego, w efekcie zostanie zredukowana ilość CO2 wydzielanego na składowiskach odpadów. • Dostarczenie niezbędnych aminokwasów, które są konieczne do lepszego trawienia • Wyższa jakość produktu niż białka SCP dostępne na rynku. • Produkcja białka na terenie Polski. • Duża zawartość łatwo asymilowanych aminokwasów, zarówno przez rośliny, jak i mikroorganizmy glebowe. • Niezanieczyszczanie środowiska naturalnego.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.