~Wujek_Sam

Dnia 2022-05-26 o godz. 23:43 ~yogeeboo napisał(a):
> To co zrobią akcjonariusze - w sensie jaką decyzję odnośnie dywidendy podejmą - to dla mnie jest niestety sprawa mniej ważna. Ważna o tyle czy dostanę dywidendę czy nie.
> Ważniejsze jest dla mnie to co mówią/robią zarządzający firmą. Bo jeśli oni mają plany, aby dywidendy nie płacić - to w długim terminie coś wykombinują - tak, żeby tego nie zrobić. Zawsze można wymyślić jakiś istotny odpis - żeby np wykazać stratę.... Albo jeszcze coś innego - o czym nawet na razie nie myślimy.
> Tu niestety zarząd i większościowy akcjonariusz to jedna ekipa. I ok, fundusze mogą naciskać, straszyć sądem - że polityka dywidendowa nie spełniona itp. Ale znów, politykę można zmienić...
>
> Miałem kiedyś akcje Kruszwicy. Spółka miała dużo gotówki, dobry biznes (olej) i też zaczęła się mniejsza dywidenda, dużo kasy na kapitale zapasowym, a potem wezwanie - a dziś już ich na GPW nie ma. A po ile dziś Kujawski w biedrze?
> Stąd moja czujność jakby większa teraz jest....

Skoro nie masz większego wpływu najlepiej nie wchodzić w śmiecia a już szczególnie gdy w zarządzie czy radzie nadzorczej zasiadają ofermy lub typowi cwaniacy. Na szczęście większościowym udziałowcem nie jest tutaj skarb państwa. Ludzi jakich ten właściciel powołuje nie można nazwać nawet podrzędnymi pracownikami. O dziadostwie jakie przyszło wraz z tą hołotą i tym co wyprawiają z małymi inwestorami napisałem w innym wątku. Ja miałem akcje Elstaroil i też rozjechali mnie równo. Dlatego kontroluję co dzieje się w spółce którą posiadam ale nie wiążę się z żadną z nich na dłuższy czas. Po prostu nie warto. Od czasu do czasu obserwuję także i Newag. Rewelacji na tej spółce nie było ale też czy poważnych zastrzeżeń lub powodów do alarmu też jak dotąd nie zauważyłem. Może się mylę ale uważam że Jakubas dość dobrze na wodzy trzyma swoje interesy. Niestety tutaj problemem nie jest taki większościowy akcjonariusz a zniechęcające otoczenie gospodarcze i kilka kompromitujących lokomotyw warszawskiej GPW będących w rękach i pod zarządem ludzi obecnej władzy. Jeśli to się nie zmieni nie zmieni się też i postrzeganie GPW i chęć do inwestowania w spółki. To że większościowi uciekają z przejmowanymi spółkami z GPW to skutek fatalnej polityki gospodarczej tego poje...go towarzystwa.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.