Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Tak jak napisałem - Intercars ma na kontach kilkaset mln zł. Zarząd mógłby zrobić prezent i wypłacić dywidendę akcjonariuszom. Poszli jednak znacznie lepszą drogą - kapitał zostaje w spółce, co z pewnością pozwoli na jeszcze większe zatowarowanie lub spłatę coraz droższych kredytów (spadek zadłużenia zwiększy nam wartość firmy). Ja poszedłbym w kierunku jeszcze większych zapasów (chociaż i tak wg danych ujawnionych w raporcie są rekordowe). Przy szalonej inflacji branża handlowa ma okazję do zwielokrotniania marż - pojawia się dodatkowy bonus inflacyjny (koszty rosną wolniej niż przychody ze sprzedaży).
Reasumując - bardzo cieszy mnie decyzja o pozostawieniu kapitału w spółce i jestem przekonany, że zarząd pomnoży, poniekąd moją, gotówkę w znacznie lepszy sposób niż byłbym w stanie sam to zrobić ;)