Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
oj....chyba się nie rozumiemy. Zatem powoli:
1. nie podali jak podwyższą EBITDA - to że napiszą że x% wyjdzie z akwizycji a y% z wzrostu organicznego nie pokazuje żadnych konkretów. Ja też mogę powiedzieć że mój warzywniak zwiększy zyski 3 krotnie poprzez przejęcia ale kogo, kiedy, gdzie i dlaczego już nie napiszę...Poza tym przejęcia mają tylko i wyłącznie sens jeśli są synergiczne z obecnym biznesem. Historia pokazuje, że na przejęciach najlepiej wychodzi przejmowana spółka (bo przejmujący zazwyczaj przepłaca), zatem bez konkretów o jakie targety na przejęcia chodzi bardzo ciężko uwiarygodnić liczby.
2.Niby 'spółka technologiczna' ale jej przychody płaskie. Zatem nie jest to przypadek typu GAMMA a raczej niskomarżowy biznes wdrożeniowy, trochę rodem z lat 90tych. Dlatego większośc zysku szła historycznie na dywidende i dlatego dywidenda typu 5% jest po prostu smieszna. CCC nie jest tu dobrym benchmarkiem bo uplasowała swoje obligacje jeszcze przed zwyżką stóp. A do tego też nie twierdze że to dobra inwestycja.
3. Inflacyjnie to własnie presja na płace w sektorze IT powoduje że cienkie marże jakie spółka generuje będą pod jeszcze większą presją.
W skrócie ten biznes to ani nie spółka wzrostowa gdzie niska marżowość byłaby uzasadniona dużą dynamiką przychodów i reinwestowaniem zysku w R&D ani spółka dywydendowa, ze stabilnym div yield >> WIBOR.
Na koniec 2022 3PLN