Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
@kenaj52 Wydaje mi się, że coś jednak próbowałem robić przez ostatnie lata w celu odzyskania akcji, zarówno prywatnie jak i tu na forum, próbując zaangażować większą liczbę akcjonariuszy. A z Twoich wypowiedzi rysuje się mój obraz jako osoby sceptycznej i czekającej z założonymi rękami, aż ktoś inny za mnie coś zrobi. W kwestii zebrania 50% akcjonariuszy wyraziłem po prostu swój pogląd, że nie jest to takie proste i osobiście nie wierzę w powodzenie takiego planu m.in. dlatego, że uważam, że jest jakiś duży gracz, który ma więcej akcji niż drobni akcjonariusze. Te same obawy mam w przypadku NWZA, że może się na koniec okazać, że ten akcjonariusz odrzuci wszystkie uchwały PAH. Korzyść będzie taka, że aby odbyło się NWZA, trzeba będzie w jakiś sposób ogarnąć temat akcji i ich właścicielstwa i może wreszcie się dowiemy kto jest w akcjonariacie. Co do tego miliona akcji, o którym wspomniałeś, to też to policzyłem, tylko uznałem, że to jest jednak tylko milion, a nie aż milion. Do szczęścia trzeba jeszcze ponad czterdzieści milionów, a wzrost raczej nie będzie liniowy tak jak to przedstawiłeś. Czy sześć lat temu uwierzyłbyś, że PAH nie będzie w stanie przez tyle czasu wywalczyć swoich praw w sądzie? Co do akcji, to obecnie głównym argumentem braku odcinków zbiorowych i następnie rejestru akcjonariuszy jest to, że prezes ma niespójne dane z biur maklerskich. Czy dane dostarczone przez akcjonariuszy dotyczące ich stanu posiadania wg. Ciebie zostaną bez mrugnięcia okiem zaakceptowane przez prezesa? Też to zaskarży i temat będzie leżał w sądzie przez pięć lat. Można gdybać, czy łatwiej zablokować w sądzie Twoją inicjatywę, czy inicjatywę PAH. Nie wiem, czy znacz początki walki PAH, ale m.in. w sądzie zostało zablokowane to, że sprawę wnieśli akcjonariusze, którzy w momencie składania wniosku o NWZA nie mieli 5%, bo nie wszyscy z wniosku przyłączyli się do sprawy. Tylko, że w momencie zakładania sprawy Ci akcjonariusze mieli już ponad 5%. Taki szczegół, a pozwolił zablokować. Co może być przy setkach akcjonariuszy? Nie zabraniam Tobie podejmowania działań. Jeżeli wierzysz, że jest to realne, to działaj. Zaproponowałeś takie rozwiązanie, więc spróbuj rozwinąć swój pomysł. Zaproponowałeś media społecznościowe. To chyba dobry kierunek. Chociaż ja w pierwszej kolejności skontaktowałbym się z PAH, żeby wesprzeć ten projekt ich autorytetem. Tobie nie każdy musi ufać, a to też jest trudne do przeskoczenia i mieliśmy tego przykład już w momencie formowania PAH. Z poparciem PAH możnaby również zgłosić się do SII, chociaż nie wiem jaki oni mają zasięg. Może jakiś artykuł sponsorowany? Rozwiń ten temat. Załóż na forum dedykowany wątek z właściwym tematem np. "Zbieramy 50%", bo teraz robisz wrzutki w różnych wątkach i jak ktoś nie śledzi forum, to trudno to odnaleźć. Opisz w wątku o jakie 50% chodzi daj linki do art. 399 KSH mówiące o tej ścieżce zwołania WZA. Zrób burzę mózgów, może ktoś inny zaproponuje jakieś ciekawe rozwiązanie. Jak sam zauważyłeś trochę ludzi się zgłosiło, co też może zaskakiwać, bo normalnie na forum odzywa się kilka osób, ale może warto spróbować. Nawet jeśli uda się zebrać 20%, to prezes nie będzie mógł powiedzieć, że to garstka akcjonariuszy.