~stary_wielbiciel

Hej towarzysze przygody, piszę tu do prawdziwych drobnych akcjonariuszy,

Wczoraj zadałem sobie pytanie co jednak jeśli zostaniemy wyciśnięci jak cytryny (squeeze out 10%) przez głównego. Jest to ostatnie ryzyko leżące na stole w końcu....Siadłem i policzyłem średnie z ostatnich 6 m-cy. Ogólnie można przyjąć dla równego rachunku, że średnia spada o 1 PLN co miesiąc. Teraz średnia to 10 PLN, na koniec marca będzie 9 PLN (zakładając, że od dziś kurs będzie 7,5 PLN), na koniec kwietnia - około 8,3 PLN (dla 7,5). każda złotóweczka to oszczędność koło 1,5 mln głównego aktora tak więc niby jest o co grać. Z drugiej strony średnia z 6m się wypłaszcza i dużo już poniżej 8 nie spadnie. Ludzie w trakcie wojny nie sprzedają (mam na myśli tylko 1 dzień paniki) to nie sprzedadzą już wcale. Czyli jeśli squeeze out to raczej w kolejnych 3 miesiącach, bo potem nie ma sensu, średnia się nie zmienia w znaczący sposób.

Jeśli zostaniemy wyciśnięci to myślę o drodze prawnej, w końcu transakcje działy się z konkretnych rachunków maklerskich, konkretnych właścicieli i może da się pójść po sznurku do kłębka. Nigdy nie byłem na drodze prawnej, za wyjątkiem porozumienia akcjonariuszy, gdy super wizjoner brzoska przymusowo wykupił drobnych inpostu za około 40 PLN w 2016 gdy sam wcześniej plasował emisje po 250 dla emerytów. Taki to wizjoner był i jest - gość na czarnej liście u mnie. No ale wracając do tematu - gra kursem u nas widoczna gołym okiem, raczej do udowodnienia - mam nadzieje, że nie będę musiał tego robić i wszystko skończy się dobrze :)

Chcąc myśleć pozytywnie myślę sobie jaką inną motywację może mieć animator kursu do zachowań jakie prezentuje od dawna. Jedyne co znalazłem poza powyższym to cel jako generowanie obrotu samego w sobie, tylko po co? :) Innego celu nie widzę. Pomóżcie :)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.