Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Podobbo prezes na WZA zadeklarował wznowienie skupu w lutym 2022 roku. Dlaczego tak późno? Z opowodu braku gotówki? Ja uważam, że niebawem w kasie będzie całkie sporo gotówki np. 80 mln złotych (sprzedaz udziałów w RT oraz zwrot nakładów oraz pozyczek), które pozwolą,nie tylko spłacić wszystkich obligatariuszy (41 mln złotych), ale dzieki innym wpływom, np, Złota44, pozostałe zobowiązania i na skup zostałoby jeszcze kilka milionów. Przeciez skup nie może byc wiekszy niż 8 mln złotych, a tyle gotówki po w/w zdarzeniach w kasie byc powinno.
Dlaczego zatem prezes zamierza zwlekać zed skupem? Ja tego nie wiem.
Podejrzewam, że zwlekanie prezesa wykorzysta ZGI, która od lat akcje zbiera, średnio po cenie 4- zł, i nadal bedzie to robić, a w finale sprzeda te akcje spólce, gdy prezes ogłosi wezwanie po nominale. Już obecnie ZGI miała okazje zebrac z rynku nawet 4,7 mln akcji, a przez nastepne osiem miesiecy, do lutego 2022 może zbrac 1-1,5 mln akcji, równiez tanio, może nawet poniżej 5 zlotych. Dzieki temu, jesli ta spekulacja jest słuszan, ZGI bedzie mogła zebrać, tak zakładam, nawet 3 mln akcji, ze srednia cena może ok. 4 złote. Dzieki temu sprzedając w wezwaniu po 5 złotych zarobi miliony złotych, a prezes kupione akcje umorzy, wzmocni własna pozycje w akcjonariacie, podobnie jego kumple. Wtedy do wykuienia pozostanie jeszcze ok. 2 mln akcji w rękach drobnicy. Jesli skup nie bedzie kontynuowany po zakończeniu wezwania, a nie będzie, bo nie bedzie stosownej uchwały WZA, To nie bedzie miał kto akcji zbierac z rynku, więc kurs będzie spadał, tak przypuszczam. I nawet jesli pojawi się nowa uchwała, to w kolejce do sprzedazy bedzie stac nadal ZGI z pakietem ok. 1,5 mln akcji pozostałych jako nadwyżka po porzednim zbieraniu. Brak obrotów, brak wiekszego zaoionteresowania akcjami spowoduje spacek kursy stymulowany działaniami ZGI i spodziewam sie, że kurs spadnie znowu do 4 złotych i wtedy ZGI znowu zacznie zbierać.
W finale, powiedzmy za dwa lata, w akcjonaroacie zostaną tylko czlonkowie zarządu i fundusze. Wtedy prezes zaproponuje im wykup po 20 złotych, co się stanie. Potem wycogfanie spólki z GPW i podział kilkudziesięciu złotych miedzy czterach akcjonariusz. Tak to sie może odbyć, taka jest moja spekulacja w związku z informacja rozpowszechniana na forum, że prezes zamierza wznowić skup dopiero w lutym 2022 roku.
Dobrej zabawy