Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam ponownie. :)
Ja też nie inwestuję bo muszę. Giełdę traktuję jako grę strategiczną i porcję adrenaliny. Akurat jeśli chodzio o inwestycje to znam pewniejsze i długotwerminowo bardziej zyskownem niż GPW/NC .(a przynajmniej do tej pory tak było). Tyle, że brakuje emocji. Po prostu kupuje się, czeka x lat i potem sprzedaje. Jedfyne pytanie to takie ile sie zarobi, bo strata jest bardzo mało prawqdopodobna, jeśli nie niemożliwa. :)
Jeśli chodzi o BKD to nie do końca się zgadzam. Przykłąd MMS pokazuje, że rozsądne promocje, robione w odpowiednim momencie sporo dają i potrafia nakręcić sprzedaż. Kiedy sprzedąz im spadała to robili przecenę - pierwsza tuż przed WS o 20%, kolejna na Ws o 23%. I sprzedaż, miejsca, sa bez porównania ;lepsze niż PSAa W grudniu wyraźnie było widać, że sprzedać PS-a sie załamuje i gra szoruje na niskich miejscach GTS. należało wiec pobudzić sprzedaż. I w najlepszym okrsesie sprzedażowykm roku zrobiono tak słabą promocję, na zaledwie -15%.
Jak widać po Succ sentyment nie ma nic do rzeczy. MMS aż tak nie spadł i sporo sie odbił. BKD też miałby szansę na zwrot PS, a niestety na razie mamy miesce w ok top 1500. W tym tempie, przy szacowanych przeze mnie 65k kopii koniecznych do zwrotu, oczekiwanie na zwrot może potrwać ze 2-3 miechy, a to kupa czasu i milion rzeczy może się wydarzyć, niekoniecznie tylko pozytywnych, np PS moze spaść na 2000, 2500 miejsce GTS, allbo niżej. A szkoda, bo tak jak napisałem, uważam, że przy sensownej obniżce szansa na zwrot kosztów, albo choćby bardzoi mocne zbliżenie sie do zwrotu byłą spora. Warto porównać ilość komentarzy za ostatnie dni na stronie steam Succ vs strona steam PS
,
W przypadku DE chodzie o zaufanie inwestorów. Sprzedaż akcji w czasie, kiedy wszyscy mysleli, że jest lock-up czy tez kooperacja z inwestorem, przy dużych zyskach spółki moga nie robić dobrego wrażenia i rzutować na przyszłość.
Podam przykład. Niedawno kupiłem akcje pewnej spólki. Niby ma C/Z 3,2 C/WK 0.55, wszystkie zyski praktycznie z podstawowej działalności, w dodatku rok do roku jest progres zysków, branzą wzrostowa, stopa dywidendy dochodząca do 10%
W teorii przyszłośćspólki powinna być świetlna, a kurs skoczyć o 100 albo 200%. Tyle, że ghłowny akcjonariusz był kiedyś właścicielem innej spóki, która zbankrutowałą i były rózne kontrowersje. Nie sposób wykluczyć, że koincydencja między tamta strą sprawą, a obecnym kursem nie jest przypadkowa..Więc wcale nie jestem pewien czy zarobię, czy np. papier jeszcze nie spadnie i nie zostanę inwestorerm długoterminowym. :)
Pozytywny odbiór i zaufanie inwestorów to sprawa równie ważna co wyniki finansowe, sprzedaż.
Wszystkiego najlepszego, przede wszystkim zdrowia, przy udanych inwsestycji i biznesów w 2022. Pozdrawiam, Marcin