~Cierpliwy

Dzięki uprzejmości kolegi Prison, można śledzić na bieżąco miejsca PS na SGTS. 
https://www.bankier.pl/forum/temat_macie-linka-z-aktualnymi-miejscami-na-gts-opoznione-o-godzine,51654637.html 
Zwykle analizując informacje opieram się na oficjalnych i potwierdzonych źródłach i ostrożnie podchodzę do informacji zamieszczanych na forum, jeżeli pochodzą z nieznanego źródła. Dlatego zanim zdecydowałem się z nich skorzystać zweryfikowałem na ile to możliwe wiarygodność zestawień udostępnionych przez Prison i nie mam żadnych zastrzeżeń, co do ich autentyczności. Aby zobrazować jak przebiega sprzedaż PS w odniesieniu do Succubusa sporządziłem poniższy wykres zawierający odczyty od dnia 02.12 do dnia 15.12 (ostatni odczyt 23:05).   
(https://zapodaj.net/2f3a899307cd8.jpg.html
Jak większość społeczeństwa jestem wzrokowcem i łatwiej mi przeanalizować dane patrząc na wykres niż dłubiąc w cyferkach. Wniosek z obserwacji jest prosty, od czasu zakończenia ostatniej wyprzedaży tj. 02.12 gry przynoszą bardzo zbliżone przychody. Oczywiście widać momenty gdzie jedna lub druga gra radzi sobie wyraźnie lepiej, natomiast trudno w tym dostrzec jakiś wyraźny trend. O ile nie stanowi najmniejszego problemu oszacowanie, która gra sprzedawała się lepiej w pierwszych dniach od premiery oraz podczas ostatniej wyprzedaży, kiedy to Succubus wyprzedzał PS o kilka długości, o tyle obecnie różnica w generowanych przychodach nie powinna stanowić więcej jak kilkanaście procent. Jest to o tyle ciekawa sytuacja, że jeżeli potwierdzi się przypuszczenie, że podczas grudniowych wyprzedaży PS osiągnie próg rentowności to okaże się, że potrzebował na to mniej czasu niż Succubus. Oczywiście można powiedzieć, że budżet Succubusa był znacznie większy, ale z 2 powodów uważam, że nie ma to większego znaczenia. 1 Obecnie generowane przychody są na porównywalnym poziomie. 2 jeżeli Succubus 3 tygodnie szybciej zaczął generować zysk to w skali 52 tygodni w roku stanowi to niespełna 6%. Jeżeli wziąć pod uwagę, że PS jest grą bardziej uniwersalną, podczas gdy Succubus celuje raczej w określoną i tym samym mniej liczną grupę odbiorców, a wprowadzenie w PS trybu więźnia i ewentualnego multiplayera powinno w znaczący sposób wpłynąć na zainteresowanie produkcją i wyraźnie zwiększyć przychody, cały czas dostrzegam spore prawdopodobieństwo, że na PC to jednak PS może zarobić więcej.   
Skoro porównujemy obie gry to nie sposób przemilczeć, że obecna kapitalizacja MMS jest dwukrotnie wyższa od BKD, a ostatnie tygodnie, które pogłębiły spadki BKD dla akcjonariuszy MMS były dość udane. Czas pokaże jak będzie w przypadku BKD, ale zdaje się, że kurs jest tak zdołowany, że aż prosi się o wybicie.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.