forresty

Etf-y zagraniczne i polskie fundusze oparte na nich mają wady i zalety. zależy od klienta. Początkujący lub osoba niekoniecznie ogarnieta w polityce podatkowej raczej powinna wybierać fundusze indeksowe. osoby z doświadczeniem moga brać się za etfy w USA. Pozostaje tylko kwestia prowizji a jak mają to być małe prowizje to wtedy zagraniczny broker. A jak zagraniczny broker to większe problemy podatkowe i prawne (w razie koniecznosci rozstrzygania sprawy przed sądem).
Te fundusze ipzu są ok jak dla mnie. Trudno - te 0.5% opłat gotów jestem poświecić + jakieś straty na odwzorowaniu, ale moge kupować za stałą kwotę, rozliczanie podatku już mnie nie interesuje a sama oferta inpzu zaczyna być juz dość obszerna.
To co wprowadzają teraz to nie jest złe - tylko jak wszystko w TFI - mocno spóźnione po prostu. Jeśłi chodzi o formułę to wolę takie fundusze niż dłubanine oparta na polskiej giełdzie w typie fundusz mieszany 20%wig20,10%wig40, 5% Global 65% polskie obligacje. No coś takiego to już dawno powinno zniknąć z ofert. Czego bedzie mi brakowało w inPzu to jakiegoś indeksu na spółki Quality czy Dywidend (aczkolwiek tu ten Goldman dużych spółek właściwie załatwia sprawę) oraz jakiegoś funduszu obligacyjnego z niehedżowanym dolarem/euro.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.