Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
SL Nie chciałem Cię urazić. Jeśli określiłem Cię technikiem, a Ty się nim nie czujesz - przepraszam. Ale nawet jesli jesteś fundamentalista to jak sam twierdzisz korzystasz z elementów techniki… wiec? Korzystających tylko z techniki jest tez wielu, podobnie jak kolkowiczow, itp itd. Mnie osobiście to jest obojętne jak mnie kto określi i nie bardzo rozumiem dlaczego się irytujesz na te określenia które są faktem i tyle. W całej dyskusji z Tobą ciekawiło mnie Twoje podejście do ostatniej korekty na POZ. W mojej ocenie miała być ona płytka do 10-15% (podobnie jak poprzednia) i nie widziałem sensu wychodzenia z waloru (nawet częściowo), ewentualnie dokupienie. Sytuacja się zmienia w momencie kiedy korekta jest większa 20-25% jak miało to miejsce teraz. Tylko moc to przewidzieć i być pewnym tego … to już trudniejsza zabawa. Sam zreszta szczerze napisales o tym ze jak chce mieć przepis to „idź do kuchni” i pewności prognoz - 50%. Zatem efektywność o która pytasz zależy od każdego z nas, sposobu akceptacji ryzyka itd itp sporo zmiennych. Psychologia! Nie sposób negować żadnego podejścia. Nawet tego które zrealizował Idolek (sprzedaz pakietu 50% przy cenie 5,20), a który Ty zanegowałes (mogl odkupić te 50% za owe 4,20), bo jak się zastanowić to czymże się różni od Twego podejścia gdzie sprzedałes całość i ryzykujesz kupując pakiety po 4,20 i 4,70? (Tu analizuje tylko Twe podejscie do POZ nie wnikając w skakanie z kwiatka na kwiatek co tez obarczone jest ryzykiem). Dopuszczasz wszak straty, bo nie masz pewności 100% czy pójdzie w górę … choć na ostatnich sesjach zaczyna tak wyglądać. Ale w ocenach techników (nie Twoich) można znaleźć kwestie tzw kanałów, świec, fal gdzie występują tzw pułapki które maja sugerować cos a są zupełnie czymś innym…. Ludzi grających pod technikę jest sporo - zdaje sobie z Tego sprawę, pisał tez o tym Sławek. Oni tez chcą i maja prawo oraz możliwości prowadzić kurs. Teraz jeśli chodzi o najbliższe 2 tygodnie to może nie mam racji i nie będzie to czas tylko dla techników :) Ale dlaczego nie może być? I dlaczego nie dopuszczasz innych sytuacji, scenariuszy … ja dopuszczam i nie traktuje tego ze jak ktoś jest szybkim kolkowiczem lub tylko technikiem to jest jakiś gorszy. Być może się po prostu nie rozumiemy swymi zapisami tu na forum, albo …. Po co się powtarzać. Jeśli cos się wydarzy fundamentalnego w najbliższym czasie to świetnie. Ale jeśli robisz analizy dla POZ to względem czego? Dla mnie nowe dane dopiero będą za 2 tygodnie Wrócę jeszcze do analiz i przewidywań większych korekt w cyklu długoterminowego wzrostu. Kiedys na podobnym walorze i podobnej tendencji jak teraz POZ zakładałem głębsza korektę wychodząc całkowicie z waloru … no i się przeliczyłem, korekta była płaska i kurs popędził w górę dalej, a ja cały czas liczyłem ze zaraz mocniej spadnie … :( Nie ma powtarzalności i nie ma 100% - wiadomo. Ale powtórzę każde spostrzeżenie tutaj które jest treściwe i merytoryczne jest dla mnie ciekawe. Niewiele jest miejsc tu na forach na innych spółkach ze można zwyczajnie porozmawiać, niekoniecznie zgadzając się z wszystkimi tezami. A Twoje i innych spostrzeżenia szanuje i nie neguje, pod warunkiem ze nie obrażają innych. Do usłyszenia nawet za 2 tygodnie i nie irytuj się, mnie nie obraziłeś :) 3maj sie