Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam.
Wiem, jest jakiś gościu, który ma nick J23 (podobny, tylko bez kreski). Ale to nie. Nie znam za bardzo tematu. Miałem raz przez chwilkę P2C, ale spólka nie przypadła mi do gustu, na akcjach były dziwne ruchy i papier sprzedałem (z mała stratą).
Jakie sa fakty:
1) koszt produkcji gry 1mln zł (2 x niższy niż PS)
2) przychody z gry dla spółki są podobne jak w BKD, czyli 70% ceny gry (po odjęciu prowizji Steam)
3) wzrost ceny akcji z 13,50 zł (przed debiutem GSS) do 19zł obecnie (szczyt na 23zł)
4) kapitalizacja 60 mln zł
Szczerze powiedziawszy MMSim włączyłem tylko na chwilę, po Twoim poście, żeby zerknac na grafikę. Grafika jest Ok.
Co do samej tematyki gry, to może być ona postrzegana jako podróba CMS. Niby chodzi o motory, ale to jednak jest podobna tematyka. Np. Tank Mechanic Simulator w 9 miesiecy sprzedał się w ilości 125k, co w przypadku P2C dałoby przychody rzędu 4-5 mln zł. Pytanie tylko, czy motory będa tak interesujące jak czołgi, bo wydaje mi sie, że mimo wszystko motory będą sie bardziej kojarzyć z samochodami i CMS (czyli gorzej, bo wiele osób nie będzie chciało mieć 2 podobnych gier) .
Z kolei TMS, który wygląda na cos bardziej oryginalnego, ciekawego i odkrywczego.
Owszem są fani motorów, ale czy jest ich aż tak bardzo dużo?
Jak dla mnie, to przy cenie 19 zł dalej jest ryzyko. Jeśli gra sprzeda się w 72h w nie wiem 35k-40k to jest szansa na wzrosty, ale jeśli nie, no to może być róznie, w tym scenariusz BKD, choć może nei tak gwałtowny (bo BKD spadał z wyższej ceny). Jeżeli sprzedaż w 72h byłaby jak w BKD, to jest bardzo duże ryzyko zjazdu do 13zł. Potem byłoby jeszcze gorzej, bo ile PS broni się oruyginalną tematyką, to P2C będzie kolejną grą "mechanika" i ciezko jej będzie sie odbić z dołka, jeśłi w niego wpadnie. Tak sądzę
Poza tym ludzie będą się bali powtórki z BKD i mogą sprzedawać przed premierą, wiec nie wiadomo czy już przed premierą nie będzie słabo.
Poza tym kurs P2C szedł do gory jakoś anemicznie, miałem wrażenie, że tylko wtedy jak poszedł BKD i ludzie kupowali go na siłę, żeby za bardzo nie odstawał od BKD. Nie widze w tym papierze dynamiki, ale może tylko mi się tak wydaje.(?)
To oczywiście TYLKO MOJA PRYWATNA OPINIA, więc sie nią nie sugeruj. Nie chcę żeby potem sie okazało, ze jednak gra sprzeda sie dobrze i będziesz miał do mnie prertensje.:) Jeśłi chodzi o mnie - ja bym tego nie kupił bo widze wiećej ryzyka niż szansy an zarobek.
Nie przepadam też za tego typu grami, więc w prolog grał nie będe i cieżko będzie mi ocenic gameplay. Grafika jak wspomniałem - na pierwszy rzut oka - spoko.