Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nie wiem co rozumiesz przez "długoterminowo" - 2 lata, 5 lat, 10 lat? Na spółkach surowcowych liczy się głównie koniunktura. Ciężko przewidywać co będzie za 10 lat. Może otworzą 1000 nowych hut i cena stali spadnie na łeb na szyję? Może odkryją mega wielką żyłę rudy i cena surowca spadnie? Może zielona energia stanie się tania jak barszcz i huty skoncentrowane na niej przejma rynek? Analitycy nie potrafią przewidzieć co będzie za 3 miesiące co widać po ich wycenach spółek salowych w USA, a ty chcesz na forum dowiedzieć się co będzie za kilka lat:)
Przez najbliższy rok kilka kwestii przemawia za utrzymaniem ceny stali, a nawet jej wzrostem: zamykanie hut, wprowadzenie pieniędzy z unijnego programu odbudowy, wysokie ceny węgla, żelaza i energii, popyt na stal w Polsce przekraczający znacznie jej podaż (dlatego stal musi być sprowadzana zza granicy) itd..
Jeżeli chodzi o sam Bowim to coś tam inwestuje (np. ostatni kupił wielki zakład w Ostrowcu za bezcen, bo majątek był licytowany), czyli się rozwija. Dobre zabezpieczenie na czasy gdy cena sali zacznie spadać i trzeba będzie zwiększyć przychody, żeby utrzymać obecne zyski. Politykę zarzadzania ryzkiem, też maja bardzo dobra o czym świadczy zysk podobny do tego przy I kwartale przy spadających cenach stali. Trochę strach pomyśleć co tutaj będzie jak korekta na tym surowcu się skończy
Generalnie tutaj zagrożeń krótkoterminowych nie ma tylko akcjonariat słaby bardzo. Każdy myśli, ze dorwał perłę a jak spada, to się zaczyna bać i sprzedaje. Widać było, że spekula ma tutaj potężny wpływ na kurs i nie waha się zrzucać akcji za ponad milion, żeby tylko zahamować wzrost. No i dochodzą tutaj kolarze typu technik-at itd. którzy pojawiają się jak sepy przy każdym niewielkim wzroście. Osobiście mam nadzieje, ze spadnie na 9 zł i sprzedadzą tym razem ze strata. W końcu dostaliby po łapach za szmacenie spółki przez kilka miesięcy.
Osobiście nie wiem czy musisz się martwić o wycenę za kilka lat. Główni akcjonariusze zapewne wezmą dwa razy rekordową dywidendę (za rok 2021 i 2022) a potem po prostu ogłoszą skup i ściągną spółkę z giełdy. Albo zamiast dywidendy ogłoszą skup pod umorzenie jak na Mercatorze i po kłopocie. Myślę, ze a 12-13 zł poszłoby kilkadziesiąt procent akcji z FF. Warto pamiętać, ze sama spółka ma 11% akcji. Jeżeli to umorzą, to akcji zostanie jeszcze mniej na rynku.
Podsumowując krótkoterminowo super - długoterminowo ani nie ma jak analizować, ani chyba za bardzo nie ma sensu. Zresztą to samo pytanie dotyczy innych spółek stalowych, a wskaż mi taką która ma c/z poniżej 2;) Wycena jest śmieszna nawet w porównaniu do polskiego rynku stali, więc w samej spółce nie ma nic złego. po prostu kolarska spekula zrobiła sobie tutaj prywatny folwark i tyle w temacie. Nie ma żadnej tajemnicy dzisiejszego zahamowania wzrostów.