Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Oj, chyba nie do końca.
W maju płacili 0,2 USD na akcje (też przyjąłem), teraz w II transzach (grudzień i maj?) powiedzmy 0,65 USD, za 2022 niech będzie 0,8 USD (bardzo optymistycznie).
To daje 1,65 USD - 19% belki, czyli 1,34 USD, po dzisiejszym kursie jakieś 5,31 zł (w optymistycznym wariancie 2021 i 2022)
Czyli "prawie za darmo" to dopiero 50% ceny :)
Co nie zmienia faktu, że 10 zł to bardzo dobry zakup, przy zakupie dzisiaj w okolicy 23 zł, to już daje 0,65+0,80 - belka to jakieś 4,7 zł w dwa lata na dywidendzie, czyli 20% zwrotu z inwestycji w samej dywidendzie.
Pesymistycznie: 0,6 + 0,65 USD minus belka, daje w dwa lata 4 zł z dywidendy.
Czyli kurs na koniec 2022 roku musiałby być poniżej 19 zł, żeby na tej inwestycji wyjść na zero.
Przydługi wywód, ale zakładając, że ASBIS utrzyma politykę dywidendową i nie pogorszy stopy zysku, to o ile nie będzie walca w postaci ogólnoświatowej korekty, perspektywa wydaje się dość bezpieczna...
Ja na razie stoję z boku, kurs jest jeszcze kilkadziesiąt groszy poniżej mojej ceny sprzedaży, niewykluczone, że odkupię trochę, jeśli jutro nie będzie klasycznego schematu "rano podbitka, później wywalanie".