Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nie jestem specjalistą od Orlenu ale tam na wynik tej marży ma wpływ po jakich cenach uzupełniałeś stany magazynów. Czyli jeśli tankowali przez okres wakacji i teraz to sprzedają to nie dziwi lepsza marża. Nie będę się wymądrzał bo naprawdę nie wiem w jakich cyklach kupują i na ile im magazyny wystarczają nim kolejną partię zamówią. Orlen z pewnością jest spółką sezonową więc zakładam, że zakupy też mają jakoś tak ustawione aby na tej sezonowości zarabiać.
Większość branż wyprzedała zapasy na przełomie 2020/2021. Asbis nie należy do wyjątków i w tej chwili raczej problemem może być brak towaru na magazynie niż jego zaleganie albo wysoka cena u producentów. Tak jak pisałem Asbis może utrzymać swoją marżę na poziomie 6-7% ale jak wpłynie na wolumen sprzedaży fakt, że producent podniesie ceny o 20-30%? A jeśli będzie ssanie na towary IT a podaż przez problemy w Chinach, transporcie będzie zaburzona to kto zabroni tym co mają towar podnosić ceny o 20-30 czy 100%? Popatrz na rynek gazu? Inflacja jest nieunikniona pytanie tylko jak duża, metale przemysłowe drożeją, miedź odbiła, ropa czyli główny składnik do produkcji tworzyw sztucznych szybuje, ropa jako kluczowy koszt w transporcie szybuje, gaz odleciał tak, że szkoda gadać, węgiel czy to koksowniczy czy energetyczny poszybowały, drewno, materiały budowlane, żywność no generalnie gdzie nie spojrzysz tam ceny są wyższe. Gdzieś czytałem nawet taki lekko ironizujący artykuł, że prezenty na święta należało kupować we wrześniu bo w listopadzie i grudniu nie będzie co kupować :D
Przyznam się, że na najbliższe 2 kwartały bardziej postawiłem na akcje spółek usługowych czy powiązane z produktami cyfrowymi bo uważam, że tam znacznie mniejszy wpływ na koszty będą miały drożejące surowce i transport. Wykluczyłem sektor finansowy bo ten również już ma oznaki przegrzania oraz duże spółki z produktami cyfrowymi czy usługami jak CD Projekt czy Allegro bo tam są grubsze problemy w fundamentach do rozwiązania.
Kończąc, jestem na tak na Asbisie ale w długim okresie, nie wiem co się wydarzy w najbliższych tygodniach choć skłaniam się ku głębszej korekcie i trzymam rękę na pulsie bo z giełdą nigdy nic nie wiadomo dlatego mały pakiet na stracie trzymam i nie będę go sprzedawał nawet gdyby zleciało do poprzednich szczytów w okolicy 5pln (najmniej prawdopodobny scenariusz ale.... :D)