Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2021-10-23 o godz. 09:21 ~derton napisał(a):
> Trochę rozwinę temat.
> 1/Zakładam że cena aluminium która przez dekadę poruszała się w przedziale 1500-2500 usd zmieni się na trwałe na 2500-3500 usd.
> 2/ Aluminium stopowe będzie się umacniać względem aluminium pierwotnego z uwagi na 5-6 krotny niższy ślad węglowy
> 3/ Inwestycje spółki we wzrost efektywności dadzą dodatkowe przewagi konkurencyjne. Np 1% wzrostu rentowności przełoży się na ok 25 mln ZN. Spółka działa w tym kierunku aby optymalizować skup surowców , efektywniej selekcjonować i automatyzować procesy. Czyli modelowa marża benchmarkowa , która wyznacza trendy dla branży i wyznacza przestrzeń do zysku w przypadku Alumetalu będzie dużo wyższa / czytaj przewaga konkurencyjna/
> 4/Spółka ma premię geograficzną. Jest to biznes tonażowy gdzie ważne są szybkie i bieżące dostawy. Dalekie dostawy są coraz droższe więc przewagę zyskują ci producenci którzy są bliżej odbiorców końcowych .
> 5/ Na dzień dzisiejszy widzę tylko jeden niepokojący mnie argument . To są ceny gazu ale wydaje mi się , że w perspektywie roku wszystko wróci do normy.
>
> Wyżej przytoczone argumenty powodują to co nazwałeś u mnie "optymizmem". Więc ja gratuluję odtwarzania danych historycznych . Jest to łatwe spojrzeć na tabelki jak było przed laty.
> pzdr
Surowce na celowniku inwestorów - Analizy - parkiet.com