~Free

Jeżeli masz wątpliwości co do spółki, to ją sprzedaj. Zawsze każdemu doradzam tak samo. Ja wiem co mam w portfelu - brałem po raporcie za I kwartał, doczytałem trochę co w trawie piszczy i teraz uśredniałem od 12 do 10 zł i mam plan dalej uśredniać jak zleci w okolice 9 zł. Nie moja wina, że masz wątpliwości co do słuszności inwestycji.

Jak dla mnie wystarczy popatrzeć co spekula zrobiła obecnie z Cognorem. Pomimo zapowiedzi osiągniecia w przyszłym kwartale drugiego pod względem historii firmy rekordowego zysku oraz zakupienia przez prezesa spółki około 1,5 mln akcji, kurs leci w dół. Czy jest jakieś logiczne uzasadnienie takiego ruchu kursu? Nie ma. No po prostu nie ma tutaj ani krzty logiki, są tylko czyste emocje i manipulacja. Podejrzewam, ze spadki podobnie jak tutaj, wynikają głównie z celowego zaniżania i frustracji ludzi, którzy niby wiedzą, że mają dobrą spółkę, ale skoro spada to pojawiają się wątpliwości typu "może coś przeoczyłem i to rynek jest mądrzejszy?" i sprzedają.

Przerabiałem to wiele razy na początku swojej drogi na giełdzie. Każdy musi przez to przejść. Nie ma tak fajnie, że jak spółka wykazuje rekordowe zyski w granicach połowy jej obecnej kapitalizacji to kurs rośnie. Tu nie Ameryka tutaj jest Polska, połowa kapitalizacji to za dużo, trzeba zlecieć do c/z 1,2 wtedy będzie ok:) Nie wiem jakie spadki cen stali uzasadniałyby taką wycenę, a tutaj lekka korekta jest dla wielu wystarczającym uzasadnieniem, pomimo tego, że Boiwm zarabia głównie na zmienności. więc jak kupi stal w korekcie to jak wzrośnie zarobi więcej, jakby kurs cen stał w miejscu to by zarobił mniej. Niby proste i oczywiste patrząc na to czym się zajmuje Boiwm, a jednak nie do każdego to dociera.

Przykro mi ale nie szkoda mi ludzi, którzy nie wiedzą co mają w portfelu i sprzedają akcje. Na Cognorze też jak zejdą poniżej 4 zł to zacznę brać pierwsze pakiety. Z takimi akcjonariuszami można robić wszystko. Mają gdzieś, że wszelkie dane finansowe i informacje w espi wskazują na to, ze należy je brać a nie sprzedawać. W zeszłym kwartale było jeszcze lepiej bo obecnie jest korekta, więc od biedy można to uznać za argument zalecający ostrożność (ostrożność przy c/z 2 i perspektywach dużych inwestycji z unijnych dofinansowań wymagających stali? ok naciągane ale niech będzie). Pamiętam jak w maju śmiali z ludzi tutaj na forum, ze biorą Boiwm za 7-8 zł, ale że nie mieli nawet argumentu w postaci korekty cen stali to twierdzili, ze kurs "za dużo urósł". Takich to kuriozalnych czasów doczekaliśmy, że właśnie takich ludzi się słucha najchętniej:)

Nie mam pojęcia jak zostaną rozegrane kursy tych dwóch spółek, ale. wiem jedno. Na spółki metalowe tj. Bowim i Cognor weszła grubsza spekula i maltretują ostro drobnych i potrwa to jeszcze pewnie kilka miesięcy aż nie zbiorą potężnych pakietów akcji. Tutaj obstawiam, ze szybciej zacznie się zabawa z uwagi na raport we wrześniu.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.