Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2021-06-25 o godz. 08:24 b-cz-k napisał(a):
> Graczu, tyle, że dając łapkę w dół nie oceniasz firmy tylko post konkretnego uczestnika forum. Jeśli wnosi jakąś nową treść to czemu oceniać ją negatywnie? Niezależnie, czy będzie pozytywna czy negatywna dla kursu.
W tym momencie trochę atakujesz chochoła. W moim poprzednim poście odniosłem się do zarzutu, że chcę przedstawić firmę i grę Clash II jako słabą. Osobiście uważam, że to nie prawda, bo choć nie mogę się wypowiadać, za innych, ja sam staram się pisać o faktach, a nie moich mrzonkach. Natomiast nigdzie nie powiedziałem, z jakiego powodu oceniłem post negatywnie. Ale skoro cię to interesuje to chętnie o tym powiem.
Ponieważ post zawierał tylko link to ocena (łapka w dół) dotyczy samego artykułu, a więc:
Po pierwsze strona Endgame od razu obudziła moje wątpliwości. Nie jest to jakiś znany i ceniony portal dla graczy. Jeśli dodamy do tego, że właścicielem serwisu jest Syssitia sp. z o.o., czyli spółka zajmująca się PR (notabene wygasł im cert na stronie spółki) - cóż, wnioski proszę sobie wyciągnąć samemu.
Do tego autorem artykułu jest Arkady Saulski, czyli osoba która współpracuje ze spółką, wypowiada się pod postami etc. Trudno tutaj o obiektywizm.
No i sama forma artykułu. Wywiad. Wystarczy spojrzeć na wywiady na stronie primebitu na temat innych produkcji. To jest dokładnie ta sama forma. Co mówi mi, że ktoś po prostu przygotował ten wywiad sam ze sobą i po prostu umieścił to jako artykuł.
> > Ja to mam głęboko, czy są łapki w dół czy w górę, ale widząc tyle łapek w dół przy poście tylko z adresem strony można wnioskować, że jednak jest parcie, żeby kurs nie rósł.
A jednak obchodzi cię to na tyle, by to skomentować.
> > Oczywiście, że firma nie wyprodukowała jeszcze żadnego hitu, ani nawet średniej gry, w którą grałoby więcej osób - dlatego taka niska cena i kapitalizacja. Ja mam swojego czarnego konia na giełdzie i tam zainwestowałem 90% swoich środków (w ciągu 3 lat), ale mam też parę tanich spółek, które z czasem mogą zaskoczyć. Jeśli firma doprowadzi Clash II do wersji finalnej możesz być pewny, że kurs wzrośnie.
Słusznie - Jeśli. Natomiast ja tam raczej unikam pisania, że kurs będzie taki, czy inny. Może i mi się zdarzyło, ale nie sądzę, by więcej niż raz czy dwa.
> > Obrażać się na firmę, że jeszcze nie mają hitu jest bez sensu. Cały czas próbują, nie robią milionowych emisji. Jesteś graczem, więc wiesz, że giełda to jednak ryzyko.
Nie ma tu mowy, o żadnych emocjach. Pozwoliłem sobie na (wydaje mi się) chłodną ocenę spółki. I jest to zwykła odpowiedź na ludzi, którzy niemal pieją peany na temat spółki, ale nie argumentują tego w żaden sposób. Osobiście uważam, że to taki trochę trolling, tylko w drugą stronę. Natomiast bardzo nie lubię określenia trolling. Wydaje mi się, że jest mocno nadużywane, dlatego staram się jednak odpowiadać merytorycznie, zamiast zarzucać komuś powiedzmy "pozytywny trolling".