Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że Saule powinno chyba mieć z 90% akcji. Niewiadomo ile zgarnęli w międzyczasie, może być tego bardzo dużo (o czym pisano w poprzednich wątkach), a tym samym realna liczba freefloat jest dużo mniejsza i mniejszy dodruk. Ale zakładając wersję najbardziej pesymistyczną, że nic nie skupili, to dodruk powinien być w okolicach 80mln sztuk. Wtedy przy 90mln wszystkich akcji, Saule będzie miało swoje 90%, a i innym akcjonariuszom coś jeszcze zostanie (ok. 3,3%, bo 6mln/90mln=6,7% tyle akcji miałaby ulica, czyli my). Tak czy siak wg mnie nawet dodatkowe, nie 80mln, a 90mln akcji dodruku nie będzie tragedią, bo z tego co czytałem to podobno już jest jakaś umowa deweloperem (chyba holenderskim) na 250mln euro=1,125mld zł, a kapitalizacja po dzisiejszej cenie akcji wynosiłaby 1,375mld zł (dla 100mln akcji x 13,75zl), więc wartości dość zbliżone. A to dopiero początek biznesu i jak wiadomo giełda wycenia przyszłość. Najważniejsze by nowe akcje dla Saule były z lockupem, ewentualnie sprzedaż wyłącznie poza giełda dla nowego udziałowca/inwestora, tak by free float ilościowy się nie zmienił, wtedy będzie dobrze, bo liczba akcji na giełdzie będzie taka sama. Obliczenia są bardzo przybliżone (jak wiadomo są koszty itp.), zalozenia na tzw. chłopski rozum (niestety nie mam wykształcenia ekonomicznego i nie znam dokładnych zależności jakie tam panują), na dodatek po pijaku (na trzeźwo polskich orłów oglądać się nie da), więc potraktujcie to w ramach głośnych rozmyślań. Prawdopodobne coś źle założyłem, jeszcze gorzej obliczyłem, ale co tam. Możemy potraktować to jako zabawę. Kto trafi najbliższą liczbę dodruku, ten dostanie medal z ziemniaka, prawdziwy poznański pyracoin.