Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
jeśli nie wiesz co zrobić to ogarnij analizę fundamentalną. AT tu nie działa bo za małe FF, płynność i obroty. dla mnie akceptowalna stopa dywidendy to min. 5%, ale są spółki które dają 2x więcej. Skoro dywidenda to 12gr to ja bym nigdy w to nie wszedł powyżej 2.40 zł, chyba że spółka z każdym rokiem pokazywałaby dużo lepsze wyniki + dobre prognozy. Tutaj niestety tego nie ma, co pokazał raport za q1. Miałem kupione po ok. 5.30 bo liczyłem na lepsze wyniki, ale oddałem za 4.50 (na szczęście nieduży pakiet). Realnie kupiłbym GLC po 1.50 zł, co by dawało dywidendę 8%. Gdyby nie pandemia to tyle by ta spółka kosztowała. Gorączka covidowa w lecie zeszłego roku podbiła kurs do 10.xx i teraz się wydaje, że 4.20 to tanio. Otóż to nie jest tanio. Przy dywidendzie 12gr to jest nadal drogo i tutaj będzie spadek, aczkolwiek powolny bo ulica niechętnie będzie oddawać ze stratą. Strategia jest prosta, pozwalasz zyskom rosnąć i tniesz straty. Tutaj pod wyniki to raczej będzie spadać. Decyzję podejmij sam. Ja wyszedłem z lekką stratą i ani myślę wracać.
PS. i ciesz się, że masz tak małą stratę, niejeden tu wisi na 10.xx.