filand

Ja jako rezydent w Polsce podlegam przepisom podatkowym obowiązującym na terytorium RP. Gdybym przebywał 183 w roku na terytorium USA lub ich terenach zamorskich ( Hawaje,Mariany itd) to podlegam opodatkowaniu obowiązującemu na terenie jurysdykcji podatkowej USA ( wyjątek Alaska bo tam mieszkaniec / rezydent dostaje dywidendę od władz stanowych).Każdy zysk osiągnięty na terenie jurysdykcji podatkowej USA podlegam opodatkowaniu 15 %. Jeżeli Jesteś z państwa z grupy OECD (Polska i USA należą do tej organizacji) to jeśli zapłacisz 15 % podatku od przychodu z inwestycji to pozostałe 2 % w przypadku Polski musisz zapłacić do 30.04. Następnego roku kalendarzowego. Ponieważ w Polsce osoba fizyczna płaci 17 % podatku. Nie mam informacji jak traktowane są osoby poniżej 26 roku życia... Przepraszam ale Jestem inwestorem kapitałowym a nie doradcą podatkowym. Pozdrawiam serdecznie z wyrazami szacunku oraz poważaniem Zwolennik dywidend NYSE lub szalony matematyk.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.