Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dzięki za odpowiedź. Czyli w sumie potwierdza się to, co napisałem, czyli ok. 10 mln zysku rocznie lub nieco więcej. Trzeba przy tym pamiętać, że w dotychczasowych "regularnych" zyskach miał swój udział Atende Software, którego teraz już nie będzie.
Czyli na dziś wychodziłoby, że spółka na fali dywidendowej euforii uzyskała wycenę wyższą od średniej rynkowej.
Oczywiście wiadomo, że wycena spółki uwzględnia też oczekiwany rozwój i tak jak pisałem, jeśli w przyszłości faktycznie rozwiną się ich przychody z energetyki, mogą wskoczyć na znacznie wyższy poziom przychodów i zysków. Tylko z tego co czytałem o spółce i z wypowiedzi prezesa wynika raczej, że jest to kwestia najbliższych lat, a nie najbliższych miesięcy. Konkludując, może się okazać, że oczekiwania zostały rozbudzone nadmiernie i np. raport z 1 kwartału może przynieść rozczarowanie, a następnie korektę notowań.
To tak a propos osób wieszczących tutaj rychłe dojście do 10 zł lub wyżej. W perspektywie paru lat - całkiem realne. W perspektywie najbliższych tygodni - nie do końća widzę racjonalne podstawy. Piszę to oczywiście ze świadomością, że wycena rynku nie zawsze jest oparta o racjonalną analizę, więc oczywiście każdy scenariusz jest możliwy:).