Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ja zainwestowałem w kilka spółek CFI i tak jak na początku byłęm zadowolony (CFI 1 wyszło dobrze - zarobili ~50% w ciągu ~4-5lat - oba etapy razem), tak kolejne spółki są rozczarowaniem (albo umiarkowanym albo całkiem dużym):
CFI Alfa - DRAMAT; w 5 lat zarobili łącznie ~10% (średniorocznie tyle co inflacja, która jednak od 2019 roku odjechała do góry, więc jakby dobrze to policzyć to na tej inwestycji najprawdopodobniej realnie nie zaroiło się nic przez te 5 lat, o ile nie jest w ogóle pod kreską). Plan zakładał 50% w 5 lat https://mzuricfi.pl/spolki-cfi/mzuri-cfi-alfa/
CFI 6 - było umiarkowane rozczarowanie które stopniowo przeradziało się w spore a teraz po mału przeradza się w drugi DRAMAT - nie pamiętam i szukać mi się nie chce po folderach a harmonogram chyba ze strefy inwestora zniknął, ale Mzuri przejechało planowany czas zakończenia i rozliczenia tego projektu już bodaj o rok - miało być rozliczone Q1-2020 (na koniec 2019 planowali koniec projektu - to za ich włąsnymi deklaracjami ze strony https://mzuricfi.pl/spolki-cfi/mzuri-cfi-6/), potem Q2-2020 (to już na pewno), potem się przeciągało dalej i dalej i teraz wiadomość że znowu komplikacje i Q1-2021 może i zdaje się nie będzie dotrzymane. Jeśli planujesz inwestycje długotrminowo (np. że wrzucisz coś do Mzuri CFI 6 na 2,5 roku zgodnie z planem a potem jak się zakończy pieniądze powędrują gdzieś indziej), to możesz się przejechać, bo z 2,5 roku zrobi się 3,5 roku z perspektywą na 4 a i tak nie wiesz kiedy spólka się rozliczy.
Mzuri CFI Łódź - lekkie rozczarowanie powoli przeradza się duże - dywidenda miała się pojawić już za drugi rok funkcjonowania (2019) i wynosić średniorocznie przeciętnie 7%. Spółka działa więc szczegółów ujawniać nie chcę, ale realny zwrot i termin wypłacenia pierwszej dywidendy (jeśli się pojawi) który podają teraz nie ma nic wspólnego z zapowiedziami https://mzuricfi.pl/spolki-cfi/spolki-cfi-lodz/.
Ja rozumiem, że nie wszystko da się przewidzieć, są różne ryzyka itd. Natomiast po CFI 1 żadna następna spółka nie trzyma się obiecywanych założeń, nie mówiąc już o ich przekraczaniu - wszystkie istotnie poniżej oczekiwań (czasem zdecydowanie). Dlatego ja swoje zdanie zmieniłem i jak kiedyś byłem entuzjastą i po moich radach ktoś jeszcze u nich zainwestował, tak teraz już tego nie radzę. No chyba że masz pieniądze na które co najmniej w kilkuletniej perspektywie nie masz żadnych pomysłów i w sumie zależy Ci tylko na pokonaniu inflacji - wtedy można to rozważyć. Ale i tego nie mozęsz być pewien/pewna - vide CFI Alfa.