~kabanosek

Po latach niechlujstwa i nieładu w spółce doszło do przełomu mianowicie zarząd zorientował się, że jest spółką akcyjną i publiczną tzn. jed­nost­ką za­in­te­re­so­wa­nia pu­blicz­ne­go !
tj.
( emi­ten­t pa­pie­rów war­to­ścio­wych do­pusz­czo­ny do obro­tu na ryn­ku re­gu­lo­wa­nym pań­stwa Unii Eu­ro­pej­skiej, ma­ją­cy sie­dzi­bę na te­ry­to­rium Rze­czy­po­spo­li­tej Pol­skiej, któ­rego spra­woz­da­nia fi­nan­so­we ob­ję­te są obo­wiąz­kiem ba­da­nia usta­wo­we­go,)

Eko export powołał Komitet Audytu - jest to olbrzymi krok na przód całego rodzinnego biznesu wobec akcjonariuszy, szczególnie mniejszościowych.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/EKO-EXPORT-S-A-Powolanie-Komitetu-Audytu-8061530.html

Pożar, zawieszenie notowań ( 6 miesięcy), wnioski o upadłość, zastrzeżenia co do wyceny majątku to była masakra dla akcjonariuszy a zarząd nie poniósł żadnych konsekwencji !!
Akcjonariusze mniejszościowi mają nadzieję, że powołanie Komitetu Audytu wprowadzi porządek do spółki
Cytat:
"Ro­lą ko­mi­te­tu au­dy­tu jest ogól­nie rzecz uj­mu­jąc mo­ni­to­ro­wa­nie pro­ce­su spra­woz­daw­czo­ści fi­nan­so­wej, sku­tecz­no­ści sys­te­mów kon­tro­li we­wnętrz­nej i sys­te­mów za­rzą­dza­nia ry­zy­kiem oraz au­dy­tu we­wnętrz­ne­go, za­gwa­ran­to­wa­nie nie­za­leż­no­ści bie­głe­go re­wi­den­ta, a tak­że in­for­mo­wa­nie ra­dy nad­zor­czej o wy­ni­kach ba­da­nia au­dy­to­ra oraz wy­ja­śnia­nie kwe­stii z tym zwią­za­nych.
Co istot­ne, człon­ko­wie ko­mi­te­tu au­dy­tu mu­szą speł­niać okre­ślo­ne wy­mo­gi, zaś po­wo­ła­nie do ko­mi­te­tu au­dy­tu osób bez od­po­wied­nich kwa­li­fi­ka­cji po­wo­du­je, że za­rów­no da­na jed­nost­ka za­in­te­re­so­wa­nia pu­blicz­ne­go, jak i człon­ko­wie jej or­ga­nów nad­zor­czych mo­gą po­nieść po­waż­ne kon­se­kwen­cje."

Dlaczego tak późno ?

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.