marcin975

Witam w świąteczny wieczór. Ponieważ nie można cały dzień tylko jeść i oglądać telewizję, postanowiłem napisać swoje przemyślenia na temat spółki. Oczywiście zapraszam do dyskusji merytorycznej zwolenników i sceptyków. Tyle tytułem wstępu. Po pierwsze aktualny kurs. Akcje są w trendzie spadkowym(to każdy widzi). Moim zdaniem to jeszcze nie koniec spadków. Spółka szuka swojego dna i dopóki go nie odnajdzie i nie potwierdzi nie ma mowy o etapie konsolidacji i ewentualnych poważniejszych wzrostach. Ja osobiście obstawiam dno na poziomie 0,07-0,10 gr. Z pewnością powstanie pytanie dlaczego tyle. Otóż moim zdaniem grupa(!!!) z dużym pakietem akcji będzie chciała w ten sposób zniechęcić drobnych inwestorów do obejmowania akcji z pp. W ten sposób schodzimy do 0,10, poniżej zawsze ktoś emocjonalnie wywali. Druga sprawa która wskazuje mi taki przedział to wartość firmy na początku roku(ok 0,10) razy rozwój(firma dwukrotnie poprawiła przychody pojawiły się zyski) oceniam że firma podwoiła swoją wartość podzielić przez rozwodnienie kapitału akcyjnego(ok 2,5 krotnie zwiększyła się ilość akcji). Licząc w ten sposób wychodzi mi ok 0,07. Teraz przeszłość. Pisałem już kiedyś o tym. Spółka w swojej strategii zapowiada inwestycje do 2023 w kwocie 40 mln. 9,5 z dotacji unijnych plus ok 2 mln z objętych warrantów plus 11 mln z emisji to daje razem ok 22,5-23 mln zł. Brakuje ok 17 mln. Oprócz tego do końca tego roku trzeba oddać pożyczone 2 mln, a do końca następnego pożyczone kolejne 2 mln. I tu postawiłem już wcześniej tezę że czekają nas kolejne emisje. Jedna od głosowania której odstąpiono. I myślę że będzie jeszcze jedna która już została zaplanowana ale na razie o niej cisza. Nie oszukujmy się jeżeli spółka chce dotrzymać podanego w strategii poziomu inwestycji to dodatkowe emisję będą. I tu pojawia się problem dla spółki z kursem. Wartość nominalna akcji wynosi 0,10. Spółka nie może oferować akcji poniżej ceny nominalnej. Więc zejście do poziomu o którym pisałem na początku na dłuższy okres oznacza dla spółki utratę realnej zdolności emisyjnej. Później zostanie im tylko pompowanie kursu, lub obniżenie wartości nominalnej. Fundamentalnie jest ok podwojenie przychodów, budowa fabryki pozwoli z pewnością obniżyć koszty produkcji, zarządzania i logistyki. Unijne i Polskie regulacje które w 2021 wejdą w życie na pewno im pomogą. W tej chwili osiągają zysk na poziomie chyba 7% od przychodów. Jeżeli powstanie fabryki masy światłoutwardzalnej zmniejszy koszty o 25% jak pisali plus inne oszczędności da to zysk myślę na poziomie ok 10% przychodów. Czyli kapitalizacja 200 mln za 2023 jak najbardziej realna. Tylko przy jakiej ilości akcji. Co myślicie? Konstruktywnie proszę.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.